Autor: Logistikauudised.ee • 11. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mineraalsed ained vedasid kaubavahetuse kasvu

Nii ekspordi kui impordi kasv suurenes mineraalsete toodete toel.
Foto: Äripäev
Kaupade eksport suurenes mineraalsete toodete toel möödunud aastal võrreldes aasta varasemaga 12% ja import 10%, teatab Statistikaamet.

Eestist eksporditi eelmisel aastal 14,4 miljardi euro väärtuses kaupu ja imporditi 16,2 miljardi euro eest. Seega oli kaubavahetuse puudujääk 1,8 miljardit eurot, mis on 69 miljonit eurot väiksem kui 2017. aastal.

Suurim nii-öelda ülejääk (eksporditi kaupu rohkem kui imporditi) oli puidu ja puittoodete ning mitmesuguste tööstustoodete - sh mööbel, kokkupandavad puitehitised - kaubavahetuses. Suurim puudujääk oli transpordivahendite ning keemiatööstuse tooraine ja toodete kaubavahetuses.

Olulisel kohal oli Eesti jaoks kaubavahetus Euroopa Liiduga - koguekspordist läks ELi 68% ja impordist 78%. Sealhulgas tulenes suur osa kaubavahetuse puudujäägist Euroopa Liidust - koguni 2,8 miljardit eurot. Samas oli see 55 miljonit eurot väiksem kui 2017. aastal. Kaubavahetuses ELi riikidega suurenes eksport 6% ja import 4%.

Eesti eksportis Euroopa Liitu möödunud aastal kokku 9,78 miljardi euro väärtuses kaupu. Vastassuunaliselt importis Eesti Euroopa Liidust 12,62 miljardi euro eest.

Allikas: Statistikaamet

Teisalt suurenes märkimisväärselt Eesti kaubavahetus riikidega, mis asuvad väljaspool Euroopa Liitu, mille eksport suurenes 27% ja import 37%. ELi väliste riikidega oli kaubavahetus ülejäägis rohkem kui miljard eurot.

Nii nagu varasematelgi aastatel viidi Eestist 2018. aastal enim välja elektriseadmeid, mille osatähtsus Eesti koguekspordist oli umbes kuuendik (16%). Järgnesid mineraalsed tooted (15%) ning puit ja puittooted (11%).

Ekspordi kasvu mõjutas peamiselt mineraalsete toodete (900 miljonit eurot), puidu ja puittoodete (152 miljonit eurot) ning mehaaniliste masinate (131 miljonit eurot) väljaveo suurenemine. Enim vähenes aastal põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu.

Lähiriigi endiselt tähtsaimad, USA tähtsus suurenes 

Aastaga suurenes kõige enam eksport USA-sse, Singapuri ja Soome. Enim vähenes Rootsi, Hollandisse ja Venemaale.

Peamised ekspordi sihtriigid olid meie lähinaabrid Soome (16% kogu kaupade ekspordist), Rootsi (11%) ja Läti (10%). Põhjanaabritele soomlastele eksporditi enim elektriseadmeid nind metalli ja metalltooteid. Rootsi eksporditi samuti peamiselt elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid, Lätti aga mineraalseid tooteid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077