16. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Transpordikool avas Harjumaa esimese laotõstukite labori

Tallinna Transpordikool avas Harjumaa esimese laotõstukite praktikalabori.
Foto: Tanel Raig
Tallinna Transpordikool avas eelmisel nädalal Harjumaa esimese laotõstukite praktikalabori, mis võimaldab koolis nüüd läbi viia ka tõstukijuhi koolitust.

Tallinna Transpordikoolis õpib ligikaudu 500 logistika eriala õpilast. Kooli arendusdirektori Margus Laanemäe sõnul võimaldab uus labor anda neile õpilastele nüüd ka tõstukijuhi koolitust. Varem seda võimalust ei olnud. Laotõstukite laboreid Tallinnas ega Harjumaal seni ei olnud. Lähim asus Paides Järvamaa Kutsehariduskeskuses.

Vastavatud laboris on kaks tõstukit – elektrimootoriga kahveltõstuk ja elektriline lükandmastiga laotõstuk (mõlemad Jungheinrich). Tõstukid on varustatud tahvelarvutitega. Laos on riiulisüsteemid nii EUR kui FIN alustele. On olemas läbivooluriiul kui ka sügavlaoriiul. Ladu on varustatud turvaelementidega tehno- ja riiulisüsteemidele. Lisaks on laboris ka kaubaaluste pakkimisseade, kaubaaluse kaal, kaubaalused. Tõstukid tarnis Transpordikoolile Agrovaru, riiulisüsteemid ESE. Projekti kogumaksumus ulatus 84 205 euroni.

Transpordikooli direktori Valeri Aava sõnul on laborit juba mitu aastat plaanitud ja tehtud mitmes järgus. Laotõstukite laborile eelnes 3 aastat tagasi ka laoõppe ruumi valmimine. Aav kinnitas, et tõstukid ja laosisustus on saadud mõistliku hinnaga ja nüüd on õpilastel võimalus näha praktikas, mida laosisustus võimaldab.

Laanemäe rääkis, et labori rajamisel räägiti alustuseks läbi Ain Tulviga Tallinna Tehnikakõrgkoolist, kes andis soovitused, mis peab laos olema, et pakkuda õpilastele kogemusi, mis praktilises laotöös ette tulevad. Ta lisas, et tõstukitel on ka tahvelarvutid, et õpet edasi arendada ka IT-lahendustega. „Enamuses ladudes sõidavadki tõstukijuhid tahvelarvuti, mitte paberi järgi,“ lausus Laanemäe.

Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise ühingu PROLOG juhatuse esimees Tõnis Hintsov kinnitas, et labori sisustus on saanud väga hea. „Siin saab õpilane päris elus asju järele proovida ja hiljem teab ka, mida tööandjalt nõuda, kasvõi turvavarustuse osas,“ ütles Hintsov. Turvavarustuse kohta tõi ta näiteks laoriiulite kaitsepiirded tõstukite jaoks, mis paljudes ettevõtete ladudes puuduvad.

„Logistika labor on saanud esmaklassiline. Tõstukid on Euroopa parim bränd – tõstukite Mercedes,“ leidis ka laosisustust tarninud ESE juhatuse liige Ilmar Metsmaa. Ta rääkis, et laokomponente ei olnud lihtne tootjatelt kätte saada, sest keegi tavaliselt ei soovi müüa ühte läbivooluriiulit jne. Reeglina on miinimumkogus 3 riiulit. „Aga see sisustus on spetsiaalselt tehtud selle labori jaoks,“ oli Metsmaa rahul ja ütles, et laborit võib pidada eeskujuks teistele, kuidas on sisustus lahendatud.

Foto: Tanel Raig

Autor: Tanel Raig, logistikauudised.ee toimetaja

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077