Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 31. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andres Sõbra esinemine logistika koostöö seminaril

Korvpalliklubi Rakvere Tarvas treener Andres Sõber jagas logistikauudised.ee seminaril "Mis tagab eduka koostöö logistikas?" oma kogemusi koostööst ning tõi näiteid, kuidas ta toob väheste ressurssidega klubisse nii partnereid kui ka häid mängijaid.

31 aastat treenerina töötanud Sõber rääkis, et tema ametis on koostöö väga vajalik ja ilma selleta midagi välja ei tule, vahendas Äripäeva kuukiri Juhtimine tema esinemist seminaril. Tema sõnul peab treener meeskonnaliikmete eest hoolt kandma, vajadusel mängijat sakutama, vahel kiitma ning kokkulepetest kinni pidama. “Minu põhimõte on aastast aastasse olnud, et ausus on kõige tähtsam. Mida aeg edasi, seda rohkem kõveraid selle juurde tuleb ja seda rohkem on vaja neile sisse pugeda. Rääkida ja küsida,” rääkis Sõber. “Kui tunned, et mõni sell ajab meeskonda paha õhku, siis ma pean olema nagu tohter. Ja probleemi

lahendama,” lisas ta. Sõbra sõnul on töökollektiivis samamoodi. Mõni inimene võib olla väga heade oskustega töötaja, aga meelega krutib pingeid meeskonnas ja sellest peab kiiresti aru saama.

Koostöö taga on aususMängus, nagu töölgi, on Sõbra sõnul igaühel teatud eeldused. “Meil ei ole selliseid mängijaid nagu NBAs, kes kargavad hammastega rõngasse ja jooksevad kiiresti, hüppavad jne. Igal inimesel on teatud eeldused,” selgitas Sõber. “Ausus seisnebki selles, et kui me käed lööme ja maksame meie esindamise eest, siis esimene asi on see, et tuleb kohal käia, see on esimene eeldus, et saaks oodata head lõpptulemust. Teiseks, kui midagi juhtub, ja vahel ikka midagi juhtub, siis tuleks sellest ausalt rääkida. Aga see on kõige keerulisem asi, eriti noorte puhul, sest keegi ei taha oma asjadest rääkida,” rääkis treener. Arvesse peab tema sõnul võtma ka seda, kuidas kellegagi käituda, ühega peab kurjastuma, aga teisega see tulemust ei anna.

Samamoodi tuleks käituda ka tööl. “Kui on asjad sandid, tasub rääkida ülemusega,” lausus Sõber . Enamik juhte ega ülemusi aga ei valda tema sõnul seda kunsti. “Ma olen 31 aasta jooksul ka palju vigu teinud, aga nüüd on juba lihtsam, sest oskan asju ennetada,” lisas Sõber.

Alati peab olema eesmärk mängida nii hästi kui võimalik“Inimesed tulevad saali ja maksavad piletiraha. Isegi kui punkte ei tule, kuna pole see päev, ei keela keegi meil võidelda nagu hullud iga palli pärast, siis vaatavad inimesed ikkagi, et vägev värk,” rääkis Sõber. Seda tuleb Sõbra sõnul mängijatele vähemalt kolm-neli korda hooaja jooksul meelde tuletada. “Mitte nii, et räägid ühe korra ära ja aitab,” jagas Sõber kogemusi.

Ka sponsoritega on Sõbra sõnul vahel raske, kuna enamik rahamehi on selliseid, et kui nad raha annavad, tahaksid nad kuidagi ka kaasa rääkida, ent ei oska. Eriti paistab see välja suurte ettevõtete esindajate puhul. Samas on tulihingelisi toetajaid, näiteks pensionäre, kes annaks oma piskust poole ära, see teeb südame soojaks, kommenteeris Sõber.

Rumal on teisi süüdistada

“Rumalaid treenereid on kahjuks üsna palju, nagu rumalaid juhtegi,” sõnas Sõber. “Mõnel on mängija alati süüdi. Kui mäng on võidukas, siis öeldakse, et tulge küsige, ma räägin, aga kui tappa saadakse, siis kommentaar on, et lambakari, sellistega ei saagi paremini mängida. Treener on alati puhas. Mina ei süüdista mängijaid ja see on mulle vastukarva," rääkis ta.

Sõbra sõnul pole Tarva ressursid nii suured kui Rockil või Cramol, aga ometi võidavad ka nemad. “Ütlen neile, et kui palka tahate saada, siis tuleb iga kord pingutada, see on ainult poolteist tundi,” selgitas Sõber. “Nii tulebki öelda, aga seda teised treenerid ei oska,” lisas ta.

Sõber rääkis, et ka piiratud ressursside puhul on võimalik saada häid tulemusi, ainult rahanumber ei määra tulemust. Enamus treenereid ei suuda mängijaid motiveerida. “Hästi mängides tuleb ka raha. Kui mängija ei taha trenni teha, siis ma vaatan, miks ta ei taha. Ja aitan võimalusel.”

Samas ei takista Sõber headel mängijatel edasi liikumast. “Kui on superandekas inimene meeskonnas, siis pole mõtet teda kinni hoida, las teeb oma hooaja ära ja läheb.”

Sõber rääkis, et trennis on tema boss, see on tema pärusmaa, ta on seda pikalt teinud ja teab, kuidas. Peale trenni ollakse aga need, kes ollakse. “Mõni on 24/7 ülemus, tuleb Selveris ka vastu ja on sellise näoga, et tema on juht ja vastutab ja vaatab, mis sul veel korvis on, selline taktika pole õige.”

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077