Autor: Alyona Stadnik • 5. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aatomik-Transpordi juht jäeti vastutavaks firma võlgade eest

Aatomik-Transpordi endine juhatuse liige Andres Sallo jäi Riigikohtus kaotajaks vaidluses Maksuametiga ning on juhatuse liikmena materiaalselt vastutav ettevõtte võlgade eest.

Rahvusvaheliste kaubavedudega tegelenud ja tänaseks pankrotistunud ettevõtte Aatomik-Transpordi (nüüd nimega Veldt-Triel) ning maksuameti aastaid kestnud kohtutee päädis eelmisel nädalal riigikohtu lahendiga. Kõrgeim kohus on välja toonud kaks põhilist printsiipi. Esiteks peab pankrotiavalduse õigeaegne esitamine tagama osaühingu vara võimalikult suures ulatuses säilimise. Teiseks peab pankrotiavalduse õigeaegne esitamine tagama, et maksejõuetu ettevõte ei osaleks majandustegevuses ega tekitaks juurde kohustusi, mida täita ei suuda.

Ehkki Aatomik-Transport oli kahes kohtuastmes võitnud, ei saanud nad riigikohtult toetavat otsust. "See tähendab seda, et juhatuse liikmeks ei taha keegi enam hakata. Kes see loll on, et hakkab ennast tanki panema niiviisi?" kommenteeris riigikohtu otsust pankrotistunud Aatomik-Transpordi endine juhatuse liige Andres Sallo.

Lahendiga tutvunud pankrotihalduri Andres Hermeti hinnangul andis maksuamet Aatomik-Transpordi vastu hagi sisse, sest ettevõte ei maksnud võlgasid ja võttis maksujõuetult kohustusi juurde. Selle asemel, et pankrotti minna, küsis ta hoopis riigilt käibemaksu tagasi, lisas Hermet. Maksuamet nõudis ettevõtte juhatuse liikmetelt tekitatud kahju eest 32 293 eurot.

Maksuameti tulude osakonna peajuristi Tanel Ermeli sõnul andsid nad siiani esimesest korda sellise juhtumi puhul ise hagi sisse - seni on taoliste juhtumite puhul olnud igapäevaseks maksuõiguslik meede ehk vastutusotsus. "Sellel juhul aga kasutasime alternatiivset tsiviilõiguslikku meedet ja nagu riigikohtu lahend annab põhjust loota, siis edukalt," ütles Ermel.

Kuidas abistab värske riigikohtu otsus võlanõudjat, sellest loe juba tänasest Äripäeva paberlehest!

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077