Autor: Tanel Raig • 14. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas alustati elektroonilise piletisüsteemi paigaldamist

Tallinna ühistranspordis algas elektroonilise piletisüsteemi ehk validaatorite paigaldus.

Ühendatud Piletid AS-i tegevjuhi Kristjan Konksu sõnul alustati täna validaatorite paigaldusega, et varustada septembriks kogu Tallinna ühistransport vajaminevate piletivalidaatoritega.

„Kui siiani võis ühistranspordis märgata vaid musti ümaraid validaatorite aluseid, siis tänasest jõuavad bussidesse ka oranži värvi validaatorid, mis uue piletimüügisüsteemi kohaselt hakkavad tööle 21. septembrist,“ selgitas Konks.

21. septembrist on sõitjal võimalik osta senise paberpileti asemel Ühiskaart, millega seotud kontole saab osta kuukaardi või laadida sõidupiletite soetamiseks raha.

Üksikpiletite kasutajad saavad seniste sõidutalongide asemel osta sõidukijuhilt tunnipileti või üksikpiletite tihedamal kasutamisel soetada müügipunktidest Ühiskaarti ning laadida sellega seotud kontole raha. Ühiskaardil olev pilet tuleb aktiveerida igal sisenemisel, viibutades kaarti validaatori ees.

- Validaatori sinine tuli – viibuta kaarti.- Validaatori roheline tuli – pilet on aktiveeritud või perioodikaart või sõidusoodustus kehtib.- Validaatori punane tuli – sõiduõigus puudub ning ei ole piisavalt raha üksikpileti müügiks.- Validaatori kollane tuli – oota, seade teostab päringut.

Ühiskaardiga saab osta pileti korraga kuni viiele sõitjale. Selleks tuleb:

- valideerida enda reis,- valida nooltega täiendavate piletite arv,- valideerida lisapiletite ost.Korduval valideerimisel ilma täiendavate reisijate arvu valimata lisapiletit ei müüda, vaid näidatakse veelkord valideeritud sõidu infot.

Kuna süsteem peab ise arvestust üksikute sõitude osas, siis ei tule reisijal ühes päevas rohkem kui päevapileti maksumuse ulatuses sõitude eest tasuda. Tänu sellele muudatusele ei pea enam kartma, et erakorralised sõidud rahakotist liiga palju raha võtavad.

Sobivaima e-pileti kalkulatsioon toimub hetkel ainult ühe ööpäeva piires. See tähendab, et püsisõitjal on endiselt kõige kasulikum osta kuukaart, mida on võimalik osta nii ID-kaardile kui ka Ühiskaardile. Ühiskaardil olev kuupilet tuleb ühistransporti sisenedes validaatoris aktiveerida.

Ühistranspordi piletikaardiks sobib nii spetsiaalne e-pileti Ühiskaart kui ka vastava kiibiga varustatud ISIC-kaart või õpilaspilet. Paralleelselt jääb kasutusele ka seni kehtinud ID-pilet.

Paberpiletid kehtivad kuni 2012. aasta lõpuni.

Lähitulevikus on võimalik lisaks seni väljatöötatud kaartidele sõite registreerida ka pangakaardi või mobiiltelefoni abil. „Uuel aastal on kavas validaatorid ühendada ka MasterCardi arendatava kontaktivaba elektroonilise maksevõrgustikuga PayPass ning spetsiaalsete NFC mobiiltelefonidega, mis muudaksid piletisüsteemi veelgi kasutajasõbralikumaks,“ ütles Konks.

Uus piletimüügisüsteem võimaldab lisaks integreeritusele Harjumaa ühistranspordi ja Tallinn Cardiga sõitude valideerimisega kaasneva teabe abil transpordikorraldajatel luua ühistranspordi kasutajate vajadusi paremini arvestav liinivõrk.

Uut süsteemi arendab välja ning haldab järgmisel neljal aastal riigihanke võitnud Ühendatud Piletid AS. Uus piletimüügisüsteem läheb Tallinnale ja Harjumaale maksma 4,6 miljonit eurot, mis on ligikaudu 20 korda vähem kui piletimüügisüsteem koos 5-aastase haldusega Helsingis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077