Autor: Tanel Raig • 26. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB tarneahelajuhi 7 soovitust hangete korraldamisel

ABB Bati riikide tarneahelate juht Peep Tomingas esitas tänasel Äripäeva Logistika klubi ning Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühingu PROLOG ABB külastusel seitse reeglit, mida ABB jälgib hangete läbiviimisel.

1. Võta alati vähemalt kaks pakkumist, et olla kindel, et saad parima pakkumise.

2. Võta hanked lahti kulukomponentideks. See teeb lihtsaks erinevate pakkumise võrdlemise. Annab võimaluse vaadata, kus on erinevate pakkujate probleemid. Kui hankija on ettevõttele oluline, siis saab teda ka järele aidata, näidates, kus on tema pakkumise nõrgad kohad võrreldes teistega.

3. Alati uuri hankija tausta. Pärast käte löömist on väga raske midagi muuta. Meie kasutame ainult oma väljakujunenud lepingutingimusi,oleme piisavalt suured, et seda peale suruda.

4. Kunagi ei tohi jääda ainult ühe hankija meelevalda. Sul peab olema 2 hankijat paraleelselt, et tagada tarnekindlus ja tekitada hankijate vahelist konkurentsi – kui üks hankija tõstab hindu, siis saab selle vastu kasutada teist hankijat.

5. Hankija tahab alati saada adekvaatset tagasisidet. ABBs on kvarataalsed koosolekud hankijatega, kus vaatame, kuidas on läinud.

6. Aeg-ajalt tasub ka heade partnerite puhul küsida hindasid , et teada, mis on turu üldine tase. Eriti transpordi puhul.

7. Meile on oluline, et kõik ostud ja hanked toimuksid läbi meie tarkvarasüsteemi, et jääks jälg ja saaks analüüsida tegevusi tuleviku otsuste jaoks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077