Autor: Jaana Pikalev • 13. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa kaubavedajad ennustavad sünget sügist

Euroopa ekspedeerimisettevõtted seisid möödunud kuul silmitsi nõrkade kaubamahtudega, kõige suuremas languses oli õhutranspordisektor, kus kaubamahtude langus oli kõige suurem, teatas Danske pank.

Danske panga ekspedeerijate indeks, mis väljendab ekspedeerijate hinnanguid tuleviku suhtes, tõusis 43 punktilt juulis 46 punktile augustis. Ehkki indeks näitas paranemise märke, näitavad indikaatorid halvenemisest, sest kaubavedude mahud on kaks kuud järjest näidanud kokkukuivamise märke, vahendas IFW.

Üleüldised ootused on jäänud samaks ning ekspedeerijad prognoosivad väikest mahtude kasvu lähikuudeks.

Indeks näitab variatsioone käesolevate mahtude osas kahe kuu ulatuses ning annab edasi ootused tuleva kahe kuu osas. Hindamisskaalal vahemikus 0-100 märgivad punktid mis on kõrgemad kui 50 kasvavat nõudlust kaubavedudele.

Augusti küsitlus näitas väikest tõusu maantee- ja merevedude turul ning kaubaveo indeks selles osas kasvas juulis märgitud 40 punktilt 46 punktini augustis. Siiski jääb indeks alla 50 piiri, andes märku sellest, et kaubamahud, mida käsitleti olid väiksemad kui kaks kuud tagasi - hoolimata sellest, et indeksi määr tõusis peale juulit.

Merevedude osas on indeks säilinud muutumata, mis tähendab, et veomahud on umbkaudu samad, mis juunis.

Kõige nutusem seis on aga Euroopa õhutranspordi ekspedeerijate seas. Õhutranspordivedude indeks langes augustis kõigi aegade madalaimale tasemele  - 33 punkti. Ootused selles osas on aga veidi helgemad, loodetakse mahtude ning nõudluse kasvamist järgmisel kahel kuul.

Euroopa ekspedeerijate profiil indeksid geograafiliste piirkondade lõikes oli aga mitmekesiseid huvitavaid variatsioone.

Beneluxi piirkonnas jätkus märkimisväärne nõudluse langus ning käideldud kaupade maht vähenes augustis veelgi. Samuti on sealse piirkonna ekspediitorid pessimistlikumad mida näitab indeksi langus, mis kukkus augustis Beneluxi piirkonna riikide seas 50 pallilt lausa 19 peale.

Ka Ida-Euroopa ning Saksamaa nägid nõudluse langust.

Seevastu oli kontrastiks Suurbritannia ning Šveitsi, kus ekspediitorite mahud augustis kasvasid.  Suubritannia kindlus küll nõudluse kasvu suhtes langes veidi siiski, kuid üldpildis on Šveitsi jätkuvalt optimistlik.

Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077