Autor: Rivo Sarapik • 26. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veohind kombib põhja

Kõigest nädal pärast laevaliinide hinnatõusuplaanide välja hõikamist langesid Euroopa-Aasia suunal konteinerivedude hinnad aasta madalaimale tasemele - TEU vedu maksab nüüd keskmiselt 800 USA dollarit.

Möödunud nädalal teatasid laevaliinid, et plaanivad augustist märkimisväärselt hindu tõsta, vahendab IFW.

Shanghai Konteinerivedude Indeksist (SCFI) selgub aga, et tariifid Shanghaist Euroopasse kahanesid viimase kahe nädala jooksul üheksa dollari võrra 800 dollarile TEU kohta. Seda on ligi 600 dollari võrra vähem kui tänavu aasta alguses keskmiselt, ligi 200 dollarit vähem kui esimese ja 100 dollarit vähem kui teise kvartali lõpuks.

Eelnevast hoolimata loodavad vedajad taas hindu ülespoole suruda, sest viimaste kuude jooksul vähendatud veovõimsused on täituvust ülespoole surunud. Maerski, MSC ja CMA CGMi alused opereerivad portaali andmeil 85% täituvusega, liitu New World Alliance ja Grand Alliance kuuluvad alused aga 90% juures.

Headest näitajates hoolimata kommenteeris tuletisintstrumentidega kauplev GFI/ACM konteinerivedude turu ülevaates: "Ehkki täituvus on paranenud, opereerivad liinid siiski väiksema kui 100% täituvusega. Nii on üsna ebatõenäoline, et hindade tõstmine 1. augustist läbi läheb. Üks võimalus nõudlust survestada oleks piirata konteinerite saadavust, kuid osad liinid on hiljuti veel konteinereid maha müünud. Selles valguses ootame sel hooajal lühikest kõrghooaega, kus TEU hind ei küündi üle 1000 dollari."

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077