Autor: Jaana Pikalev • 16. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erimärgistatud kütuse maksusoodustust piiravad muudatused võeti vastu

Riigikogu võttis riigi eelarvestrateegia osana vastu erimärgistatud kütuse seaduse muutmise seaduse. Muudatused tõstavad maksusüsteemi tulemuslikkust ja tõhusust, vähendades maksuerisusi ja süsteemi halduskulu ning muutes soodustused ja toetused senisest enam vajaduspõhiseks.

Vedelkütuse erimärgistamise seaduse muutmise seadusega lõpetatakse erimärgistatud vedelkütuse kasutamine paiksetes mootorites ning kaevandus-, metsandus- ja ehitustöödel alates 2012. aastast.

Seaduse teine etapp näeb ette allesjäävatele soodustatud valdkondadele (reisijate ja kaupade raudteevedu, laevaliiklus, soojuse ja elektrienergia tootmine ning põllumajandus) soodusmääraga kütuse kasutamise asemel toetusskeemide või otsetoetuste rakendamise. Eesmärgiks on vedelkütuse erimärgistamisest täielikult loobuda. Valitsuse tegevusprogrammist tulenevalt töötavad majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning põllumajandusministeerium toetusskeemid välja 2011. aasta jooksul.

Eestis on seni lubatud kasutada soodusmääraga diislikütust ja kerget kütteõli peaaegu kõigis energiamaksustamise direktiiviga lubatud valdkondades. See on kaasa toonud märkimisväärsed halduskulud ja koormuse maksu- ja tolliametile.

Rahandusministeeriumi hinnangul on kõige suurem kulu kogu erimärgistatud vedelkütuse tarneahela kontrollimine erimärgistusainete eemaldamise riskide vähendamiseks, samuti reidid teedel erimärgistatud vedelkütuse väärkasutamise avastamiseks ning kütusemüüjate igakuiselt esitatavate kütuse liikumise ja müügiga seotud aruannete kontrollimine. Vedelkütuse erimärgistamisega kaasnevad kulud ka sellega otseselt või kaudselt kokkupuutuvatele kütusekäitlejatele.

Samuti ei ole maksusoodustusega fossiilse kütuse kasutamise toetamine õige keskkonnakaitse ja säästva tarbimise seisukohast. Praegune olukord ei motiveeri diislikütuse ja kerge kütteõli kasutajaid otsima keskkonnasõbralikumaid lahendusi ega ka investeerima säästlikumasse tarbimisse ja kokkuhoidu. 

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077