Autor: Jaana Pikalev • 31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametiühing: autojuht peaks teenima vähemalt 1000 € kuus  

Transpordi Ametiühing jagab täna välja uued tüüp-töölepingud, mis sisaldavad autojuhtide töötasumäärasid viisil, mis on kooskõlas rahvusvaheliste ohutusreeglitega, välja pakutud skeemi järgi peaks autojuhi brutotulu olema vähemalt 1000 eurot kuus.

Tüüplepingu saab endale hankida täna Tallinna Sadama D-Terminali kõrval toimuval autojuhtide ohutuma transpordi infopäeval.

Ametiühingu soovitusel ei peaks autojuhi põhipalk jääma alla 650 euro kuus ja kilomeetritasu ületama kolme eurosenti kilomeetrilt. Samuti tuleb eraldi kokku leppida tasud laadimiste või muu lisatöö eest. Arvestuslikult peaks autojuht selle skeemi alusel teenima maksustatud brutotuluna vähemalt 1000 eurot kuus.

Transpordi Ametiühingu esimehe Peep Petersoni sõnul on 90 protsendi Eesti autojuhtide palgasüsteemid üles ehitatud kilomeetritasule, mis on majanduslikult riskivaba tööandjale, kuid ohtlik autojuhile ja teistele liiklejatele. „Selline palgasüsteem on keelatud nii rahvusvaheliste reeglite kui Eesti seadustega, kuid reaalseid trahve on Eestis saanud vähesed ettevõtted,“ rääkis Peterson.

Tema sõnul püüab ametiühing nüüd autojuhtidele ja ettevõtetele jagatava tüüplepinguga olukorda parandada. „Oleme oma soovituse osas teinud koostööd Tööinspektsiooniga, et see oleks kooskõlas kõigi reeglitega. Tüüpleping on lisaks ka õiglane kompromiss garanteeritud sissetuleku ja motiveeriva lisatasu vahel,“ ütles Peterson.

Transpordi Ametiühingu esindajad annavad tüüplepingu kohta selgitusi täna toimuval transpordi infopäeval oma kollases telgis ja kell 17.30 infopäeva töötoas. Tüüplepingu saab endale hankida täna Tallinna Sadama D-Terminali kõrval toimuval autojuhtide ohutuma transpordi infopäeval. Infopäeva kavaga saad tutvuda SIIN.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077