Autor: Jaana Pikalev • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kindlustusfirma: skeemitatakse koormate jäljetu kadumisega 

Maanteeröövide- ja varguste poolest on ohtlikumad piirkonnad, kus üldine majanduse arengutase on suhteliselt madal ning kus on mustal turul võimalik kaupa paremini realiseerida, rääkis RSA Kindlustuse Baltikumi veosekindlustuse riskijuht Ilmar Vissak.

Tema sõnul röövimisi kui sellised juhtmid, kus juhilt auto koos koormaga vägivaldselt käest ära võetakse, väga sagedased ei ole. "Rohkem tuleb ette pettusega seotud skeeme, kus koormad  jäljetult kaovad. Teine levinum liik juhtumeid on, kus varastatakse koorem osaliselt või täielikult. Siiski täpsemat statistikat mul hetkel kuskilt võtta ei ole," rääkis Vissak.

Natuke rohkem kui kahe aasta jooksul, mil RSA on Eestis veosekindlustust müünud pole RSA Kindlustusel Eestis tulnud röövimisega seotud kaubakahjusid hüvitada. "Küll aga on selliseid juhtumeid olnud RSA Leedu ja Läti ettevõtetel," nentis Vissak.

Varguste ja röövide poolest on tema sõnul ohtlikumad need piirkonnad, kus üldine majanduse arengutase on suhteliselt madalamal. "Oluline on see, kui kerge on kaupa mustal turul realiseerida. Riigid, kus must turg on "arenenum", on ka röövimiste ja varguste osas ohtlikumad," märkis Vissak. Samuti on röövimis- ja vargusohtlikumad on kaubad, mida on lihtsam mustal turul realiseerida. "Oluline on, et kaup oleks suhteliselt kallis võrreldes tema kogusega, ehk siis ilmselt on mustale turule sõbralikumad ja seega röövlitele ja varastele ahvatlemad. Näiteks elektroonikatooted, brändi kosmeetika ja brändi riided ja jalatsid," selgitas Vissak. "Mõnikord ei pruugi röövleid huvitada ka treileris olev kaup vaid hoopis kallis ja uus veok," lisas ta.

Hilisemast ajast on Vissaku sõnul teada juhtum Leedust, kus varastati suuremas koguses televiisoreid.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077