Autor: Jaana Pikalev • 4. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vähi: müügiraha investeeritakse Sillamäe Sadama ehitusse

Silmeti senine suuromanik Tiit Vähi sõnul liigub Silmeti müügist saadud 63 mln eurot Sillamäe sadama väljaehitamisse ja soojuselektrijaama.

"Meil on hea meel, et Molycorp omandas enamuse aktsiatest AS-is Silmet ja ootame seda lisaväärtust, mis Molycorp ettevõttesse toob -  stabiilsed ja katkematud tooraine tarned. See on strateegiline eelis, mida vaid Molycorp saab pakkuda," kommenteeris Vähi täna otsust. Müügiotsus ei tulnud tema sõnul üleöö ning selle eesmärk oli tagada toorme kättesaadavus tehasele. "Globaalselt tootmine konsolideerub ja see oli loogiline jätk."

"Oleme arvamusel, et see müük Molycorpile on kõige parem, sest neil on oma maailma kõige rikkama haruldase muldmetalli toormega kaevandus, mis asub USAs Colorado osariigis. Molycorpil on piiramatus koguses tooret, Silmetil on head tehnoloogilised võimalused ja spetsialistid. Me sobime hästi kokku. Usun, et see koostöö laiendab ka Molycorpi tootmist, kes oli eelkõige muldmetallide tootja, kuid nüüd tänu Silmetile lisandus ka tantaal ja nioobium. Silmeti ostmisega muutuvad nad tugevaks ka teises strateegilises materjalis. Usun, et Molycorp on selle ostu kaudu on kindlustanud enda saamise globaalses mõttes nii strateegiliste muldmetallide tootmises kui ka tantaal ja nioobiumi tootmises maailma liidriks," rääkis Vähi.

Tehingust saadud raha Vähi kinnitusel kodumaalt minema ei rända. "Jätkame investeeringuid projektidesse Sillamäel. Eeskätt Sillamäe sadama väljaehitamisse ja soojuselektrijaama. Samuti on plaanis vähendada krediidiriske," täpsustas ta.

USA kontsern Molycorp teatas täna, et omandas 90% AS-i Silmet aktsiatest, tehingu väärtus on ligikaudu 63 miljonit eurot. Senise suuromaniku Silmet Grupi omandusse jääb edaspidi 10% ettevõtte aktsiatest.

„Meil on väga hea meel, et  Molycorp-i kollektiivi lisandub 550 väga võimekat AS Silmet töötajat“, kommenteeris Molycorp, Inc. president ja CEO Mark A. Smith, „eriti väärtustame AS-i Silmet juhatuse esimehe David O'Brock-i talenti, oskuseid ja kogemusi. David on toonud ettevõttele suurt lisaväärtust ning mängib ka edaspidi  meie ettevõttes ning üldises kasvustrateegias olulist rolli.“

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077