Autor: Rivo Sarapik • 25. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: jaanuari eksport detsembri kõrgtasemel

Tänavu jaanuaris võivad kaubavahetuse mahud jääda sesoonsusest tingituna eelmise aasta detsembri tasemele, kommenteeris Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Merike Riipinen.

"Samas Eesti Konjunktuuriinstituudi jaanuaris küsitletud tööstusettevõtetest veerand ootas järgnevaks kolmeks kuuks tavapärasest suuremaid eksporttellimusi, nende ettevõtete osatähtsus, kes prognoosisid tellimuste jäämist alla tavalise taseme aga vähenes 17%-lt 14%-le," lisas Riipinen.

Ülejäänud küsitletud ettevõtted teatasid tema sõnul tellimuste jäämisest tavalisele tasemele. Euroala ja Euroopa Liidu majandus-usaldusindeks jaanuaris oluliselt ei muutunud, kuid peamiste kaubanduspartnerite Rootsi, Saksamaa ja Soome majanduskonjunktuur püsib endiselt kõrgel tasemel.

Statistikaameti andmetel kasvas eksport 2010. aastal jooksevhindades võrreldes aasta varasemaga 35%, kusjuures detsembrikuu aastane kasvutempo ulatus 67%ni, mis oli viimase kümnendi kõrgeim kuine kasv. Maailmamajanduse hoogne taastumine ja eelkõige Eesti peamiste ekspordipartnerite majanduse kiire tõus aitasid 2010. aastal viia ekspordimahu rekordtasemeni, ulatudes 8,7 miljardi euroni.

Ekspordi kiiret kasvu vedasid masinad ja seadmed, mida müüdi 2010 välisturgudele aasta varasemaga võrreldes 1,6 korda enam. Selle grupi kaupadest olid suurema osatähtsusega mobiilsideseadmed ja isoleeritud elektrijuhtmed. Ligi poole võrra kasvas aastaga puidu ja puittoodete ning metallide ja metalltoodete väljavedu. Impordis toimusid sarnased muutused ekspordiga. Masinate ja seadmete sissevedu ning metallide ja metalltoodete sissevedu kasvas nende ekspordiga samas tempos.

2010. aasta detsembrikuu ekspordi kiiret kasvu toetasid samuti enim masinad ja seadmed, mille väljavedu kasvas aastaga 2,5 korda. Samas oli tugeva kasvu taga osaliselt tsisternvagunite suuremahulise müügitehingu lõplik vormistamine detsembris. Metallide ja metalltoode eksport kasvas aastataguse perioodiga võrreldes 1,8 korda.

Ka import näitas 2010. aastal tugevat kasvu (27%), mis tulenes eelkõige ekspordinõudluse suurenemisest. Aasta lõpu poole hakkas märgatavalt paranema ka sisenõudlus. Detsembris kasvas import aastases võrdluses jooksevhindades 44%. Impordi maht oli aasta kokkuvõttes 9,2 miljardit eurot.  

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077