Autor: Rivo Sarapik • 10. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti edestab ELi lennuvedude hääbumises

Kui Eestis kadus 2009. aastal iga teine lennukaubatonn, siis ELis kahanesid lennuvedude mahud samal ajal 12% võrra.

Kuigi kauba ja posti õhuvedude osatähtsus on võrreldes teiste transpordiliikidega küllaltki väike, on ühe tonni õhus transporditava kauba keskmine väärtus peaaegu alati palju suurem kui teiste transpordiliikide puhul, kirjutab Statistikaameti juhtivstatistik Piret Pukk Statistikablogis.

2009. aastal vähenes lennukitega veetava kauba- ja postiveo maht varasema aastaga võrreldes 11,3 miljoni tonnini ehk 12%.

2009. aastal läbis suurim kauba- ja postiveo maht lennujaama Frankfurt/Main, järgnesid London/Heathrow, Amsterdam/Schiphol ja Paris/Charles de Gaulle.

Viimaste aastate lennukauba ja -postiveo trend on sarnane sõitjateveo omaga. Kui 2008. aastal laaditi EL lennujaamades kaupu ja posti rohkem kui kunagi varem, langes IV kvartalis maht varasema aasta sama ajaga võrreldes 7%. 2009. aasta I ja II kvartalis ulatus langus koguni viiendikuni. Aasta viimane kvartal näitas aga juba 4%-list kasvu.

EL välistel lendudel on kauba- ja postiveo osatähtsus suurim, moodustades 79% EL veoste transpordist. EL sisene kauba- ja postivedu andis 16% ja siseriiklik vedu vaid 5%. EL sisene kauba- ja postivedu vähenes aastaga 6% ning EL väline kauba- ja postivedu koguni 14%. Suurimad EL-st väljaspool asuvad kauba- ja postivedude partnerid on Aasia ning Põhja-Ameerika.

Lennukauba ja postivedu Euroopa Liidus, I kvartal 2008 - IV kvartal 2009 (kliki graafikul suuremalt vaatamiseks).

Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase kabinetiülema Henrik Hololei andmeil saabub 99% väärtuslikust kaubast ELi lennukitega, mistõttu tasub Tallinna Lennujaamal end samuti kaubalennujaamana reklaamida.

Lennukauba- ja postivedu Euroopa Liidus, I kvartal 2008 – IV kvartal 2009.
Autor: Statistikaamet
Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077