Autor: Rivo Sarapik • 16. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam rajab 18miljardilise naftaterminali

AS Tallinna Sadam ja Ukraina firma DMSS plaanivad Paldiski lõunasadamasse rajada toornafta rafineerimistehase. Investeering ulatub ligi 18 miljardi kroonini.

Samuti looks uus terminal 200 uut kvalifitseeritud töökohta, oleks tervendavaks konkurendiks nii Balti riikide kui ka Skandinaavia autokütuseturul ning suurendaks piirkonna energiavarustuse sõltumatust.

Tallinna Sadama ning DMSSi allkirjastatud eelkokkuleppe kohaselt maksab rafineerimistehase esimese etapi väljaehitamine ca 1,5 miljardit USA dollarit ehk ligi 18 miljardit krooni. Tallinna Sadam peaks omalt poolt rajama Paldiski lõunasadamasse uue kai ning tegema sadama akvatooriumis süvendustöid, teatas sadam.

Tehase esimese etapi ehitamine kestab kaks aastat ning valmides on tehas võimeline ümber töötlema 3 miljonit tonni toornaftat. Tehase lõplikul väljaehitamisel kasvaks see number ligikaudu 6 miljoni tonnini aastas ning täismahus töötades võib tehas anda tööd kuni 1000 inimesele.

Ukraina firma DMSS esindaja Oleg Sukhanovi sõnul tekiks uue tehase valmides ka suurem vajadus vastava ala spetsialistide järele, mistõttu planeerivad DMSS ja Tallinna Sadam juba tehase rajamise ajal tihedamat koostööd vastavaid erialasid õpetavate haridusasutustega Eestis.

ASi Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna sõnul on see projekt loomulikult oluline Tallinna Sadama jaoks, kuid tõenäoliselt laiemalt ka kogu Eesti majanduse jaoks. „Rafineerimistehase rajamine ja valmimine hõlmaks suurt osa Eesti logistikasektorist ning oleks äärmiselt oluline kogu riigi ekspordi tulevikku silmas pidades,“ ütles Kaljurand.

Paldiski linnapea Kaupo Kallase sõnul tähendaks tehase rajamine Paldiskisse kogu regioonile uue hingamise andmist, kuna tänu tehasele tekib siis piirkonda lisaks tehases loodavatele töökohtadele ka olulistelt rohkem vajadusi lisateenuste ja sealtkaudu ka töökohtade järele, mis oleks Paldiski linna arengu seisukohalt ülioluline.

Korporatsioon DMSS (Donbasmontažspetsstroi) ühendab Ukraina ja Venemaa tööstusehitusettevõtteid. Firma loodi 2003. aastal praeguse peadirektori Oleg Sukhanovi eestvedamisel mitme spetsialiseeritud Ukraina ja Venemaa ettevõtete ühinemisel. DMSSi peakontor asub Donetskis. Ettevõte annab tööd 600 inimesele.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077