Autor: Katre Pilvinski • 13. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti ja Leedu võluvad eksportööre

Selle aasta esimesel poolaastal suurenes eksport Leetu 24% ning Lätti 20% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, selgus statistikaameti andmetest.

Meie tootmisvõimsused on päris suured, oleme viimastel aastatel aktiivselt laienenud Läti turul, ütles ASi Värska Vesi juht Urmas Jõgeva.

"Oleme viimastel aastatel aktiivselt laienenud Läti turul. Kaks viimast aastat oleme olnud enam-vähem kõigis suurtes jaekettides olemas. Praegune olemasolev edasimüüja Lätis on initsiatiivi näidanud," sõnas Jõgeva.

„Meie tootmisvõimsused on päris suured ja eks me üritame eksportida mitte ainult Lätti, vaid ka Leedu, Venemaa ja Soome suunal," lisas ta. Jõgeva sõnul võib-olla Lätis on olukord viletsam kui meil, aga müügid on seal päris normaalsed ja rahad liiguvad. "Ei ole see olukord Lätis ka päris SOS," lisas ta.

"Eristume Läti turul sellega, et meil on looduslik mineraalvesi ja teistel sellist pakkuda ei ole. Lätil küll on oma mineraalvesi, kuid maitsed on erinevad ja Värskat teatakse Lätis ammustest aegadest. Seetõttu on Lätisse eksportida soodsam, kuna mingi tuntus on olemas," rääkis ettevõtte juht.

Kui soovime oma kliente õnnelikuks teha, peame kindlasti oma teenust kõigis kolmes Balti riigis pakkuma, ütles Telema juht Hele Hammer. „Telema puhul oli Lätti ja Leetu laienemine kuidagi iseenesest mõistetav. Pakume EDI dokumentide ehk elektrooniliste tarnedokumentide edastust ja töötlust kaubandusettevõtetele,“ sõnas Telema juht Hele Hammer. Telema laiendas oma tegevust teistesse Balti riikidesse mullu.

Hammeri sõnul on Eesti, Läti ja Leedu piisavalt väiksed riigid, et mitmed kaubandusettevõtted käsitleks neid ühtse regioonina, ta tõi näiteks Rimi Balticu, Coca Cola Balticu, Toyota Balticu. „Meil on läinud uutel turgudel suurepäraselt. Kui 2009. aasta alguses oli meie süsteemis Lätis ja Leedus kuus tarnijat ja üks jaekett, siis praegu on Telema süsteemis Lätis ja Leedus 290 tarnijat ja üle 1200 poe. Meie  vahendatavate EDI dokumentide maht on aastaga kolmekordistunud,“ tõdes Hammer. Ta lisas, et siiski suurtest käivetest ja kasumist on paraku ennatlik rääkida.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077