Autor: Rivo Sarapik • 31. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstused uhavad toota

Tööstusettevõtted tootsid tänavu juulis Statistikaameti andmeil veerandi võrra enam kui aasta tagasi.

2010. aasta alguse mõõdukale kasvule järgnes kiire tõus — aprillis tootsid ettevõtted 19%, mais 17% ja juunis 21% rohkem toodangut kui 2009. aasta vastavatel kuudel.

Töötleva tööstuse toodang suurenes eelmise aasta juuliga võrreldes 23%. Oluliselt (38%) suurenes juulis töötleva tööstuse toodangu müük ekspordiks. Välisturule müüdi juulis ligi kaks kolmandikku kogu töötleva tööstuse toodangust. Nõudlus kodumaisel turul oli endiselt nõrk, siseturule müüdi juulis sama palju toodangut kui aasta tagasi.

Juulis ületas toodang eelmise aasta taseme enamikus tööstusharudes. Töötleva tööstuse toodangu kasvu mõjutasid kõige rohkem suurema osatähtsusega tööstusharud — elektroonikaseadmete tootmine, kus toodang suurenes rohkem kui kolm korda, ning puidutöötlemine, kus toodang kasvas 38%.

Väiksema osatähtsusega tööstusharudest suurenes toodang märgatavalt mootorsõidukite, masinate ja seadmete, farmaatsiatoodete ning metallitootmises, peamiselt ekspordi suurenemise tõttu. Toodangu kiire kasvu põhjustaja oli osaliselt ka eelmise aasta madal võrdlusbaas, mille mõju jätkub 2010. aasta lõpuni. Toodang vähenes kütteõlide ja metalltoodete tootmises ning masinate ja seadmete remondis.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel suurenes tööstustoodang 2010. aasta juulis võrreldes juuniga 5%, sealhulgas töötlevas tööstuses samuti 5%.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077