MKM: Veebruari eksport jätkab tõusutrendi

Selle aasta esimese kuu importi pidurdas endiselt kahanev seadmete ja autode sissevedu. Kuid eksport veebruaris on jätkuvalt tõusutrendis, teatab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium oma kommentaaris.

 Statistikaameti andmetel kasvas jaanuaris eksport eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 11%, hindade langust arvestades oli reaalkasv ühe protsendipunkti võrra kõrgem. Sellise kasvu taga oli eelkõige aastatagune ülimadal võrdlusbaas, samas võib ka täheldada meie peamiste kaubanduspartnerite nõudluse mõõdukat taastumist.

Import veel jaanuaris kasvu ei näidanud, sest siseturg kosub aeglasemalt, ent tarbijate kindlustunne jätkas tõusu. Aastaga kahanes kaupade sissevedu 3% võrra. Sesoonsusest tingituna on jaanuaris ekspordi ja impordi mahud olnud tavapäraselt eelmise aasta viimasest kuust madalamad. Kuises võrdluses vähenes eksport 6% ja import 16%.

Eeltoodud arengud aitasid taas alandada kaubavahetuse bilansi puudujääki, mis ulatus jaanuaris 0,5 miljardi kroonini. Nii eelmise aasta jaanuarist kui ka detsembrist oli väliskaubanduse defitsiit ligikaudu kolm korda väiksem.

Ekspordi kasvu toetasid enim mineraalsed tooted, mille väljavedu kasvas aastaga 2,5 korda. Kiiret kasvu mõjutas oluliselt eelmise aasta jaanuarist üle kahe korra kõrgem nafta maailmaturuhind. Ka elektri müük välisturgudele suurenes jõudsalt (kasv 50%). Puidu ja puittoodete eksport kasvas aastaga veerandi võrra, millest võib välja tuua küttepuidu ja saematerjali peaaegu poole võrra suuremat väljavedu. Ligi viiendiku võrra kasvas puitmassi ja paberi ning plast- ja kummitoodete eksport, kümnendiku ulatuses aga loomsete toodete eksport. Samas masinate ja seadmete müük välisturgudele oli endiselt languses (-22%).

Impordis toimusid ekspordiga sarnased muutused. Enim kasvas aastaga mineraalsete toodete sissevedu, kuid kasv jäi oluliselt madalamaks kui ekspordi osas. Masinate ja seadmete import oli samuti viiendiku võrra madalam eelmise aasta jaanuarist. Taas kiirenes transpordivahendite sisseveo langustempo (-41%ni). Jätkus madal nõudlus autode järele nii siseturul kui ka eksporditurgudel, aastatagust võrdlusbaasi tõstis ka sõjalaeva sisseost.

Veebruaris ekspordi kasv jätkub, tulenedes esmalt madalast eelmise aasta võrdlusbaasist. Samal ajal jätkas tõusu ka meie olulisemate kaubanduspartnerite, Soome, Rootsi ja Läti majandususaldusindeks, mis annab lootust impordinõudluse kasvule nendes riikides. Jaanuaris teatas peaaegu viiendik Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud tööstusettevõtetest eksporttellimuste suurenemisest järgneva kolme kuu jooksul ja 60% ootas tellimuste jäämist tavapärasele tasemele. Ülejäänud ettevõtete ootused olid endiselt negatiivsed. Ka tööstusettevõtete kindlustunne oli selle aasta veebruaris (-11) märgatavalt parem kui aasta tagasi (-36).

 

Osale arutelus

  • Siim Sultson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Logistikauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

=
=
=
=
Transpordiliik:
Kui kaup on pakitud alustele, täitke ära aluste lahtrid. Kui kaup ei ole pakitud alustele, täitke ära kauba kirjelduse lahtrid.
Mahukaalu arvutamisel on võetud aluseks:
Autotranspordis 1 m³ = 333 kg.
Lennutranspordis 1 m³ = 167 kg.
Mahukaal: kg
Maht:

NASDAQ OMX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsiinfo 15 minutilise viivitusega.

Valuuta Tähis Kurss +/- %
Austraalia dollar AUD 1,58 0
Brasiilia reaal BRL 4,22 0
Bulgaaria leev BGN 1,96 0
Filipiinide peeso PHP 59,07 0
Hiina jüaan CNY 7,66 0
Hongkongi dollar HKD 8,90 0
Horvaatia kuna HRK 7,41 0
Iisraeli seekel ILS 4,10 0
India ruupia INR 80,84 0
Indoneesia ruupia IDR 15986,00 0
Islandi kroon ISK 135,49 0
Jaapani jeen JPY 125,43 0
Kanada dollar CAD 1,50 0
LAV rand ZAR 15,91 0
Lõuna-Korea vonn KRW 1272,26 0
Malaysia ringgit MYR 4,63 0
Mehhiko peeso MXN 21,70 0
Norra kroon NOK 9,71 0
Poola slott PLN 4,33 0
Rootsi kroon SEK 10,56 0
Rumeenia leu RON 4,74 0
Singapuri dollar SGD 1,53 0
Suurbritannia nael GBP 0,87 0
Šveitsi frank CHF 1,14 0
Taani kroon DKK 7,46 0
Tai baht THB 35,29 0
Tšehhi kroon CZK 25,66 0
Türgi liir TRY 5,99 0
Ukraina grivna UAH 30,73 0
Ungari forint HUF 317,30 0
USA dollar USD 1,13 0
Uus-Meremaa dollar NZD 1,65 0
Valgevene rubla BYN 2,43 0
Vene rubla RUB 74,48 0

Valdkonna töökuulutused

STOCKMANN otsib TARNEAHELA JUHTI

Stockmann AS

03. märts 2019