Autor: Siim Sultson • 3. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA peatas poole miljoni liitri solkkütuse müügi

Eelmisel aastal sai Maksu- ja Tolliamet (MTA) käe ette hulgale solkütusele, määrete pähe määritavale raskele kütteõlile ning eridiisliga maanteel kihutamisele, teatab MTA.

Tolli liikuvad kontrollrühmad viisid eelmise aasta jooksul maanteedel läbi 14 000 kontrolli, mille käigus avastati rikkumisi 645 juhul. Rikkumiste mahult moodustavad suurima osa erimärgistatud kütuse kasutamise juhtumid, kuid tervikuna on erimärgistatud kütuse kasutamise tase madal – 4,5 protsenti.

 Lõunapiiri lähedal viidi läbi suuremahulised kütuse järelevalvele ja aktsiisimaksu laekumise tagamisele suunatud maanteeoperatsioonid. Samuti avastati operatsioonide käigus raske kütteõli näitajatele vastavat kütust, mis toodi Eestisse sisse määrdeaine nime all. Operatsioonide ajal kontrolliti üle 90% Lätist saabunud kütuseveokitest, samuti viidi kontrollid läbi kütuse sihtaktsiisiladudes. "Operatsioonid täitsid oma ülesande. Tagatud oli tihe järelevalve Eestisse sisenevate veoste sihtkohta jõudmise üle. Eelmise aasta teises pooles kasvasid kütuseaktsiisi laekumised varasemalt ligi 400 miljonilt 420-le miljonile kuus", ütles Urmas Järg.

 Tanklate kontrollimisel avastati rikkumisi 12% juhtudest. Kontrollidega peatati ligikaudu 0,5 miljoni liitri ebakvaliteetse kütuse müük.

 Maksu- ja Tolliamet hoidis möödunud aasta jooksul tollikontrolli tegevusega kokku ära ligi 149 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile. Tollikontrolli tulemusel avastati muu hulgas ligi 13,3 miljonit salasigaretti ja peeti kinni ligi 3000 liitrit alkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks) ning ligi 54 kg erinevaid narkootilisi aineid.

 Maksu- ja Tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järgi sõnul oli möödunud aastal tuntav riskide kasv sigarettide salakaubaveol. Võrreldes varasemate aastatega kasvasid nii avastatud juhtumite arv kui ka kogused. Alates 1. juulist  vähenes maksuvabalt sissetoodavatele sigarettide koguseline piirang 200-lt 40 sigaretile. Sellega kaasnes reisijate arvu vähenemine, aga ka sigarettide peitmise uued viisid. Sigarette peidetakse riietesse, toiduainete karpidesse, toiduainete (leiva, tortide) või kodutehnika sisse ja teibitakse ülakehale. Samuti peidetakse sigarette sõidukite tagavararehvidesse ja auto ratastesse.

 Aastaga peeti kokku kinni ligi 54 kg erinevaid narkootilisi aineid ning narkootilisi ja psühhotroopseid aineid sisaldavaid ravimeid. Suurim juhtum avastati III kvartalis, kui Tallinna Lennujaamas leiti 17,2 kg khatitaime lehti. Samuti avastati tollikontrolli käigus 10 liitrit narkoaine lähteainet fenüülatsetooni ning GBL-i, millest saab valmistada GHB-d (nn korgijook).

  Keeldude ja piirangutega seotud rikkumisi avastas tollikontroll aastaga 2314, millest suurema osa moodustasid toote nõuetele mittevastavuse juhtumid ning keelatud ravimid.

 CITES-konventsiooni (ohustatud looma- ja taimeliikidega kauplemise konventsioon) rikkumisi oli möödunud aastal vähem, vähenenud on reisijatelt avastatud isendite arv. Aasta suurim avastus selles vallas oli Bengali kassi nahkade (832 nahka) leidmine transiitkauba kontrollimisel.

 

Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati kokku 151 000 ühikut. Peamiselt oli tegemist jalatsite ja riidekaubaga, aga ka näiteks võltsitud Viagra tabletid, kommid ja lõhnaõlid.

 

Lisaks avastati tollikontrolli tulemusel deklareerimata sularaha, relvi (sh teleskoopnuiad, elektrišokiaparaadid), relvade osi ja laskemoona, helikopteri Mi-8 detaile ja antiradareid. Samuti tuvastati kaks juhtumit, kus tegemist oli varastatud esemetega.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077