Autor: Rivo Sarapik • 21. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmandik Lätist tulnud kütusest läks "vasakule"

Maksu- ja tolliameti andmeil kasvas kontrollreidi tulemusel Lätist Eestisse suundunud kütuseveokite aktsiisiladudes arvele võtmine 30% võrra.

"Kontroll toimus kõigil suurematel Lätist lähtuvatel maanteedel, kokku kontrolliti operatsioonide käigus 239 kütuseveokit. Paralleelselt kontrolliti ka aktsiisiladudesse saabuvaid veoseid ja sellega tagati, et kõik veosed võeti aktsiisiladude poolt vastu ja kanti laoarvestusse. Operatsioonide tulemusena oli täheldatav aktsiisilattu saabuvate veoste ligi 30%-line kasv – seda eriti peale esimest operatsiooni." rääkis MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg.

Ameti teatel on Riigikogus esimese lugemise läbinud Rahandusministeerium ja Õliühinguga koostöös välja töötatud ettepanekud maksupettuste ärahoidmiseks kütuse valdkonnas. Kavandatavateks meetmeteks on 0-% käibemaksumäära kehtestamine aktsiisilaosisestele tehingutele ning tagatise rakendamine riskifaktoriga ettevõtetele.

Äripäev kirjutas tänavu juulis, et kütuseäris on maksupettused levinud skeemi läbi, kus ostetakse soiku jäänud ehitusfirmad, uued omanikud ajavad kärmelt korda vajalikud paberid ja alustavad tegevust kütusemüüjatena. Samas pole sageli tegemist sooviga aumehe kombel uues valdkonnas kätt proovida, vaid maksuametile jäetakse esitamata maksudeklaratsioonid või deklareeritud käibemaks jäetakse riigile tasumata.

Kui praegu saab iga soovija oma ettevõtteid kütusemüüjaks registreerida imelihtsalt ja toastki väljumata, siis sügisel riigikokku jõudev käibemaksuseaduse muutmise eelnõu annab maksuhaldurile õiguse nõuda kahtlastelt kütusefirmadelt varalist tagatist.

Mullu jäi maksuameti hinnangu riigil kütusesektorist saamata vähemalt 200 miljonit krooni käibemaksu. Suuremad kütusemüüjad usuvad selle summa olevat koos aktsiisipettustega ligi pool miljardit krooni. Petiste käes on viiendik kogu kütuseturust.

Lisaks kontrollioperatsioonidele plaanitakse ka automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamine lõunapiirile ning EMCSi (aktsiisikaupade liikumise ja kontrolli süsteem) rakendamine alates 1. aprillist 2010, mis võimaldab aktsiisikaupade liikumistest riikide vahel infot vahetada.

Hetkel kontrollitakse nelja suuremahulist pettuse skeemi, mille raames kontrollitakse kokku 12 ettevõtetet. Kontrolli eesmärgiks on tuvastada käibemaksupettuse ahela osalejad ja tegelikud kasusaajad. Maksu- ja Tolliamet on kütuse valdkonna kontrollidega aastatel 2007–2008 tuvastanud deklareerimata makse summas üle 250 miljoni krooni.

Loe maksupettustest kütuseäris veel Raamatupidaja.ee uudisest Veermäe: kütus on maksupettusteks atraktiivne valdkond.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077