Autor: Rivo Sarapik • 28. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viking Motors: liisingufirmad suretasid turu välja

AS Viking Motors süüdistab autoturu väljasuretamises liisingufirmasid, kes panid möödunud aastal klientide poolt tagastatud sõidukid juba teise kvartali lõpus kiirmüüki.

Viking Motorsi kontserni käibe kasvu prognoos oli 2008. aastal 6%, kuid realiseerimise netokäibeks kujunes 212 miljonit krooni, mis oli eelneva aasta tulemusest 37% madalam. Kontserni konsolideeritud käibeks tuli 264 miljonit krooni ja kahjumiks 25,5 miljonit krooni.

Lisaks sellele seisab majandusaruandes, et möödunud aasta lõpul korrigeeris Viking Motors oma varusid ja varasid, hinnates laoautod 9,2 miljoni krooni võrra alla.

"Seda, mis maailma majanduses ja autokaubanduses 2008. aastal tegelikult juhtus, ei suutnud ette prognoosida. Teise kvartali lõpust algas langus, mis muutus alles pärast uue hinnatasemega autode müügi alustamist," kommenteeris ettevõtte juht Üllar Taniberg majandusaruandes.

"Esimesena alustasid liisingufirmad kasutatud autode hinnalangusega, sest hakkasid kiirkorras realiseerima vara, mille eest senised kasutajad enam tasuda ei jõudnud. See suretas sisuliselt välja uute autode müügi, sest turule tulid ülimadala hinnatasemega vähekasutatud sõidukid," lisas Taniberg.

Samas asus ka rahvas kokkuhoiuvõimalusi otsima. Esimesed märgid lähenevast jõudsid autofirmadesse juba esimeses kvartalis, kus autode hooldusel ja remondil hakkasid kliendid "säästma", lükates korralise hoolduse käigus avastatud ning vahetust vajavate detailide asendamist edasi.

2008. aasta septembris valmis Viking Motorsil Tallinnas Tammsaare teel keskuse juurdeehitus, mis maksis 19,4 miljonit krooni. "Lähiaastatel, kus uute autode müük saab olema väga tagasihoidlik, on oluline olemasoleva autopargi käigushoidmine, mille tulemusena hakkavad suurenema autokasutajate kulutused olemasolevate autode remondile ja hooldusele," märkis Taniberg.

Möödunud aastal andis Viking Motors tööd 107 inimesele, kellest 46 töötas Lätis. Palgakulu oli 23,9 miljonit krooni. Seoses majanduslangusega vähendab ettevõte töötajate keskmist arvu 35-40%, seisis juuni lõpuks koostatud majandusaruandes. 2009. aastal ootab firmat ees ka jõuline püsikulude ja lao vähendamine.

2007. aastal teenis Viking Motors 405,8 miljoni kroonise konsolideeritud käibe juures 12 miljonit krooni puhaskasumit.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077