Autor: Rivo Sarapik • 20. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teismeline teeskles end lennufirma juhiks

Teismeline Briti noormees suutis veenda riigi lennundusametnikke, et ta on magnaat, kes käivitab kohe-kohe oma lennufirma.

Voolava jutuga, Adam Taiti pseudonüümi kasutav 17aastane noormees rääkis nii lennujaamale kui lennufirma juhtidele, et tal on olemas lennukipark.

Noormees näitas enesekindlust, kui kohtus Jersey lennujaama juhi Julian Greene`iga näost näkku. Lennujaam raporteeris, et kõnelused Adam Taitiga on tõesti käimas, teemaks ambitsioonika lennuühenduse loomine Jersey, Suurbritannia ja muu Euroopaga, kirjutas The Times.

Teised sektori bossid suhtlesid noormehega kas mailitsi, telefonis või Taiti kaasjuhtide, David Rich ja Anita Dashi kaudu. Nende soov oli käivitada Suurbritannias baseeruv odavlennufirma, mis teenindaks enamust Euroopast. Ametnikud ei taibanud, et Tait, Rich ja Dash olid üks ja sama inimene.

Noore vemp kestis kuus kuud, sisaldades muu hulgas ka artikleid erialaajakirjanduses. Ainsana näitas kahtlustusi välja Airliner World, mis noormehe ettevõtmist, mis sisaldasid nii võltsveebisaite kui pärissekretäri, skeptiliselt võttis ja uurima asus.

Poltisei, kes sai vihje ajakirjalt Airliner World, avastas poisi tõelise identiteedi.

Tait alustas oma pettust American Global Group ja Island Airways nimel veebikülgede asutamisega. Siis uuris ta erinevatelt lennufirmadelt, kas keegi on valmis temaga frantsiisilepingut sõlmima.

Lennufirmadele rääkis ta, et Ameerika emafirmal on lennuvalmis 12 lennukis koosnev sõidukipark. Tema e-kirjad olid signeeritud muljetavaldavalt: "American Global Group, 35 Countries, 22 Languages, One Team”. Sellele järgnesid osariigid, milles olid ettevõttel väidetavalt kontorid.

Perekonna teatel oli noormees autist ja paistis silma "erakordse loovusega".

Taiti, kelle päris nime ei ole ajakirjandusele teatatud, tegevus meenutab Frank Abagnale Jr tegevust 1960. aastail, mil noormees 16-21 aastasena nii lennuki piloodi, ülikooliprofessroi ja lastearstina esines. Mees teenis oma pettusega miljoneid dollareid ning pärast vanglakaristuse kandmist läks tööle lennundusse, turvalisuskonsultandiks. Tema tegevusest valmis ka film Catch Me If You Can, Leonardi DiCaprioga peaosas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077