Autor: Rivo Sarapik • 7. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vedude vähenemine raudteel aeglustus juunis

Selle aasta esimesel poolaastal veeti mööda Eesti Raudtee infrastruktuuri esialgsetel andmetel kokku 12,21 miljonit tonni kaupu, millest juunis veeti 1,93 miljonit tonni.

Kui poole aasta jooksul vähenes veomaht 8,9%, siis juuni veomaht oli eelmisest aastast vaid 2,7% väiksem. Võrreldes tänavuse maikuuga aga veomaht mõnevõrra suurenes, teatas ettevõte.

Juunikuus veeti raudteel naftat ja naftasaadusi 1,43 miljonit tonni, mis oli 2,8% rohkem kui aasta tagasi. Samuti oli võrreldes mullusega kivisöe vedu ligi neli korda suurem, ulatudes 0,19 miljoni tonnini. Samuti kasvas ka väetisevedu, olles kokku 0,12 miljonit tonni. Ainsana tegi suurema languse kohalikes vedudes veetav põlevkivi, kus veod vähenesid seoses Balti Elektrijaama suvepuhkusega ligi 0,2 miljonit tonni.

Kuue kuuga veeti naftasaadusi raudteel kokku 8,9 miljonit tonni, mis oli 5,5% vähem kui aasta tagasi. Põlevkiviveod, mis olid veomahult teisel kohal, kahanesid 36%, olles kokku 0,92 miljonit tonni. Kivisöe vedu suurenes raudteel käesoleval aastal 0,16 miljonilt tonnilt 0,72 miljoni tonnini. Väetisi veeti poolaastaga 0,52 miljonit tonni ehk praktiliselt sama kogus eelmise aastaga.

Konteinereid veeti raudteel poole aastaga 8188 TEU-d, mis oli 29% vähem kui aasta tagasi. Peamine langus tuli eelkõige tühjade konteinerite tagasiveo arvelt.

Transiitvedudes liikus poole aasta jooksul 10,2 miljonit tonni, mis on eelmisest aastast ligi 2% rohkem. Languses olid aga kõik teised veoliigid - kohalik vedu -38%, import -39 ja eksport -55%. Peamiselt on selle taga nii majandusolukord kohalikul turul kui ka naabrite juures.

EVR Cargo omas poole aasta lõikes 39,5%-list turuosa ja teistele vedajatele jäi 60,5% vedudest. EVR Cargo vedas 2009.aasta esimesel poolaastal 4,82 miljonit tonni kaupu, mis on 37% vähem kui eelmise aasta samal perioodil.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077