Autor: Rivo Sarapik • 26. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Import-eksport miinuses 40% võrra

Aprillis vähenes nii kaupade eksport kui ka import jooksevhindades ligi 40% eelmise aasta aprilliga võrreldes, teatab Statistikaamet. Väliskaubanduse puudujääk vähenes kaks korda.

2009. aasta aprillis eksporditi kaupu 7,7 miljardi krooni väärtuses ja imporditi 9,4 miljardi krooni eest, mis on oluliselt vähem kui eelmise aasta aprillis. Järsu languse põhjustasid ka 2008. aasta kõrged võrdlusandmed. Väliskaubanduse puudujääk oli 1,7 miljardit krooni ja see vähenes eelmise aasta aprilliga võrreldes 52%.

Eesti kaubavahetuse suure vähenemise on põhjustanud nii sise- kui ka välisnõudluse langus. Eurostati andmetel langes Eesti peamiste partnerriikide (Soome, Leedu, Rootsi) kaubavahetus tänavu I kvartalis rohkem kui veerandi. Kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides vähenes oluliselt nii eksport- kui ka importkäive. Liikmesriikide võrdluses oli suurim ekspordi langus Soomes, Maltal ja Rootsis ning impordi langus Leedus, Lätis, Rumeenias ja Eestis.

Peamised riigid, kuhu aprillis Eestist kaupu eksporditi, olid Soome (18% Eesti koguekspordist), Rootsi ja Venemaa. Soome ja Rootsi eksporditi aprillis väärtuseliselt enim elektriseadmeid, Venemaale raudteeveeremit. Kaupade eksport Eestist vähenes kõikidesse peamistesse sihtriikidesse. Võrreldes eelmise aasta aprilliga vähenes eksport enim Soome ja Rootsi (mõlemasse ligi 40%).

Peamised riigid, kust Eestisse aprillis kaupu imporditi, olid Soome (14% Eesti koguimpordist), Leedu ja Saksamaa. Soomest ja Saksamaalt imporditi enim elektriseadmeid ning Leedust kütuseid. Oluliselt ehk ligi poole võrra eelmise aasta aprilliga võrreldes vähenes kaupade sissevedu Saksamaalt, Soomest ja Rootsist.

Peamiste partnerriikide kaubavahetuse võrdluses tekkisid aprillis suurimad ülejäägid (eksport ületas importi) Soome ja Rootsiga ning puudujäägid Leedu ja Saksamaaga.

Aprillis eksporditi Eestist enim masinaid ja seadmeid, mis moodustasid üle viiendiku Eesti koguekspordist. Eelmise aasta aprilliga võrreldes vähenesid oluliselt kõikide kaubajaotiste eksportkäibed. Oluliselt vähenes just pärast Eestis töötlemist väljaveetavate kaupade eksport (masinad ja seadmed; metallid ja metalltooted; mineraalsed tooted (sh kütused)).

Aprillis imporditi Eestisse enim masinaid ja seadmeid ning mineraalseid tooteid (sh kütused). Mõlema kaubajaotise osatähtsus moodustas ligi viiendiku Eesti koguimpordist. Kõikide kaubajaotiste importkäibed langesid järsult. Suurimat mõju koguimpordi langusele avaldas nii masinate ja seadmete kui ka transpordivahendite sisseveo oluline vähenemine võrreldes eelmise aasta aprilliga.

Tänavu märtsiga võrreldes vähenes kaupade eksport Eestist rahalises väljenduses 7% ja import Eestisse 4%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077