Autor: Rivo Sarapik • 2. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Raudtee: kaubaveod jätkasid vähenemist

Veebruari kaubaveomahuks Eesti Raudtee infrastruktuuril oli esialgsetel andmetel 2,05 miljonit tonni, mis jäi eelmise aasta veebruari veomahule alla 11%.

EVR Cargo vedas veebruaris 0,9 miljonit tonni, Westgate Transport 0,65 miljonit tonni ja E.R.S. 0,5 miljonit tonni.

Peamise kaubagrupi - nafta ja naftasaaduste vedu ulatus veebruaris 1,5 miljoni tonnini, vähenedes aastatagusega võrreldes 7,6%. Ka teise suurema kauba, põlevkivi, veod vähenesid veebruaris, moodustades kokku 0,2 miljonit tonni.

Kaubaveomahte Eesti Raudteel mõjutab maailmamajanduse kriitiline käekäik, sealhulgas tootmise, toormevajaduse ning tarbimise märgatav vähenemine, teatas ettevõte. Teadaolevalt on Soomes, Leedus ja Lätis tänavu veebruaris raudtee kaubaveomahud aastatagusega võrreldes kukkunud isegi kuni 30%.

Aasta kahe esimese kuuga on mööda raudteed veetud kokku 4,28 miljonit tonni veoseid, mis oli 12,9% vähem kui eelmisel aastal samal perioodil.

Nafta ja naftasaaduste vedu moodustas kogumahust ligi 73% ehk kokku 3,12 miljonit tonni vähenedes aastaga 7,5%. Põlevkivi veeti võrreldes mullusega 37% vähem, mis teeb koguseliselt 0,47 miljonit tonni.

Mõnevõrra kasvas tahkete mineraalsete kütuste vedu moodustades kokku kahe kuuga 0,19 miljonit tonni. Samuti on kasvanud keemiakaupade vedu, ulatudes 0,14 miljoni tonnini. 0,1 miljonit tonni on veetud ka veel puistekaupu ja väetisi, kuid nende kaupade puhul on kogused mõnevõrra vähenenud.

Konteinervedudes liikus veebruaris 1699 TEU-d, mis on 16% vähem kui mullu. Kahe kuuga oli vedusi kokku 3183 TEU-d ehk –14% eelmise aastaga sama perioodiga võrreldes.

Transiitvedudes liikles aasta esimese kahe kuuga 3,5 miljonit tonni veoseid, mis jääb mõnevõrra alla mullustele kogustele. Kohalike vedude maht on langenud ligi 39% 0,56 miljoni tonnini peamiselt vähenenud põlevkiviveo tõttu. Importvedude maht oli 0,14 miljonit tonni ja langus 36%.

Eksportveod kahanesid tänavu kahe kuuga 0,07 miljonit tonni ehk 45%. Peamine languse andsid puistekaubad (eelkõige tsement) ja keemiakaubad. Kui puistekaupade veol mängis olulist rolli ehitusturgude jõuline kahanemine, siis keemiakaupade ekspordi languse taga on Nitroferdi tehase otsus tootmine seisata.

Veebruaris võttis Eesti Raudtee piirilt ööpäevas keskmiselt vastu 18,9 kaubarongi, ehk 0,4 rongi rohkem, kui kuu varem. Eelmise aasta veebruaris võttis ettevõtte piirilt ööpäevas keskmiselt vastu 20 kaubarongi.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077