Autor: Rivo Sarapik • 28. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laopindade ehitamine peatus

Viimase poolaasta jooksul on pakkumisel olevate lao- ja tootmisobjektide hinnatase langenud 10-20%. Pooleliolevad projektid lõpetatakse, kuid uusi projekte lähiajal ei alustata.

Langusesse pöördunud majandus ning kasvanud tootmis- ja laopindade pakkumine ületab teist aastat nõudlust, kommenteerib BPE Kinnisvaraeksperdi 2008. aasta kinnisvaraturu ülevaade.

2007. aastani ületas nõudlus kaasaegsete tootmispindade järele tunduvalt pakkumist, jõudes 2007. aastal ka tasakaalu, Ettevõtete varasemast kehvem käekäik on tinginud kulude kokkuhoiu nii töötajate, investeeringute kui ka kasutusel olevate pindade osas.

Uute objektide ehitus ning vanade renoveerimine on toimunud valdavalt omakasutuseks. Kuni viimase ajani ei oldud turul valmis uusi või renoveeritud hooneid üldjuhul alla nende ehitusmaksumuse müüma, kuid nii mõnedki ettevõtted on sattunud sundseisu ning müügi eesmärgil on hindu oluliselt langetatud.

Tallinnas saab enimnõutud piirkonnas sõltuvalt klassist üürida laopinda alates 35, vähemnõutud piirkondades 25 kroonist. Tartus ja Pärnus algavad üürihinnad 20 kroonist.

Laopindade ehitusmaksumus on sõltuvalt hoone tüübist, planeeringust ja suurusest vahemikus 8 000- 12 000 kr/SBPm². Tallinna ringtee piires on uute ja renoveeritud pindade tehinguhinnad ehitusmaksumusega võrreldavas suurusjärgus.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077