18. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Severstaltrans evakueerub Eestist

Venemaa transpordifirma Severstaltrans on pannud müüki oma tütarettevõtte Eestis - aktsiaseltsi Estonian Oil Service AS (E.O.S.) ning alustanud läbirääkimisi potentsiaalsete ostjatega, kirjutab ajaleht Kommersant viidates allikatele Venemaa presidendi administratsioonis.

Võimalike ostjatena nimetab leht kütusekontserne Shell ning TNK-BP. Severstaltransi müügiotsust põhjendavad eksperdid Eesti ja Venemaa pingestunud poliitiliste suhetega. "See on eelkõige seotud Eesti võimude tegevuse mõjust Severstaltransi äritegevusele," ütles allikas.

Analüütikud hindavad E.O.S.i väärtuseks 40-50 miljonit dollarit. Ent Venemaa Eesti kaudu kulgeva transiidi vähenemise tõttu võib summa kujuneda ka oluliselt väiksemaks, kirjutab leht. "Ilma Venemaa masuudita ei ole need varad praktiliselt midagi väärt," ütles Trast panga analüütik Jevgeni Šago. "Shelli jaoks võivad need aktivad huvi pakkuda oma naftatoodete müügiks Eesti turul," arvab teine analüütik.

2006. aastal eksportis Venemaa E.O.S.i kaudu 20% kogu oma eksporti läinud masuudist ehk 10,24 miljonit tonni. Lisaks 80%lisele aktsiapakile firmas E.O.S. kuulub Severstaltransile ka kontrollosalus raudteevedude firmas Spacecom AS.

Eestist lahkumise põhjused pole tingitud üksi Eesti-Vene suhetest. "Venemaa üritab juba aastaid vähendada sõltuvust välisriikide sadamatest ning suurettevõtted nagu Severstaltrans ei saa jätta pikaajalisi trende arvestamata," ütles konsultatsioonifirma TransCare asepresident Aleksander Kolik. Eksperdi sõnul kiirustab firma just sel põhjusel terminali müüma kuni see ei ole Vene transiidi ümbersuunamise tõttu veel oma väärtust kaotanud.

"See ei üllata üldse," ütles analüüsifirma Infranews juht Aleksei Bezborodov. "See, et Vene äri Eestist lahkub oli ammu teada," ütles ta, prognoosides ka Spacecomi lahkumist Eestist.

Kommersant loeb üles rea Eestis viimastel aastatel Severstaltransi äritegevust häirinud probleeme. Pronkssõduri kõrvaldamise peale teatas Severstaltrans tänavu mais et katkestab tehaseprojekti Eestis Hiina autode kokkupanekuks, millesse oli plaanis investeerida 80 miljonit dollarit.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077