15. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva silla sulgemine tõstab veo hinda 10 protsenti

Tänane Narva silla sulgemine tõstab Venemaa transpordi hinda ligikaudu 3000 krooni võrra.

Autotranspordifirma ASi Lajos ühe omaniku Einar Vallbaumi kinnitusel on Narva silla otstesse keelumärgid juba kohale toodud. See on sundinud veofirmat oma klientidele teatama ümbersõidust tekkivast veohinna tõusust. Peterburi ja Tallinna vaheline teekond pikeneb Pihkva kaudu sõites 292 kilomeetri võrra, kirjutas Äripäev.

Kuna autovedajale on ühe kilomeetri omahind umbes 10 krooni, siis tõuseb ühe suuna täiskoorma hind Tallinna ja Peterburi vahel vähemalt 3000 krooni (praegu on täiskoorma hind 25 000-30 000 krooni).

Kliendid kaaluvad Venemaa vedudest loobumist

"Aga kust meie selle raha ikka võtame," ütles Vallbaum ja lisas, et kliente on hinnatõusust juba teavitatud. Nii mõnigi klient on hakanud kahtlema, kas üldse tasub enam Venemaale oma kaupa saata.

Veoajale lisab ligi kolmesaja lisakilomeetri läbimine vähemalt päeva. Kuid arvestada tuleb ka, mis juhtub Luhamaa piiripunktis, mida hakkavad läbima seni Narva kaudu sõitnud veoautod.

"Olen õrnalt kuulnud jah," ütles T.R. Tamme Auto üks omanikest Raivo Tamm. "Kuulsin ka seda juttu, et teisipäeval pannakse sild kinni." Parasjagu Soomes viibinud Tamme sõnul mõjutab Venemaa käitumine ettevõtte käekäiku kindlasti. "Eks ta ikka mõjutab, aga kui palju täpselt, ei oska ma veel öelda," ütles ta ning lisas, et nemad on käinud Luhamaa kaudu.

Autodel Venemaa numbrimärk küljes

TR Tamme Auto on Venemaa kapriisidega toime tulekuks juba ammu valmis -mõned ettevõtte bilansis olevad autod kannavad Venemaa numbrimärke. "Kuna Venemaaga on alati probleeme olnud, siis nii on lihtsam tööd teha," ütles Tamm.

3000 krooni lisandub sel juhul täiskoorma veo omahinnale, mis on praegu 25 000-30 000 krooni.

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni peasekretär Toivo Kuldkepp probleemi ei näe. Tema sõnul on isegi hea, kui liiklus hakkab käima läbi Luhamaa. Ta näeb võimalust seal korraldada koostöös virtuaalse järjekorra kontrollsüsteeme pakkuva ASiga Sivex International piiriületust paremini, kui see seni Narvas on toimunud. "Meil on seal tohutult maad otse Venemaa piiri ääres, detailplaneering on olemas. Sinna annab kujundada uue tõmbekeskuse," on Kuldkepi visioon.

Luhamaale tuleb autode uputusVallbaum on aga teisel arvamusel, sest kirjeldatu vajab alles väljaehitamist. Vallbaumi sõnul on praegugi Luhamaal järjekorrad ja nüüd võib sinna lisanduda Narva piiripunkti koormus. "Sinna tuleb hullumaja," ennustas Vallbaum.

Narva linnapea Tarmo Tammiste ütles eile, et mingeid järjekordi neil ei ole. "Ei ole siin mingeid järjekordi, ma saan ju aknast välja vaadata," muheles otse Eesti-Vene piirile avaneva kabinetiakna omanik.

Tammiste lisas, et kohtus kohaliku piirivalveülemaga. "Tema näost ma küll mingeid probleeme välja ei lugenud," lausus ta.

Vene õlle importija: Eesti raha suhtes boikotti pole

Muude kaupade seas ka Baltika õlut Eestisse toova hulgimüüja ASi Avallone peadirektor Vladimir Koppel ütles reedel, et neil mingeid tõrkeid ei ole.

"Siiamaani veel jõuab kaup kohale," ütles Koppel, kuid ei osanud vastata küsimusele, kas Narva sild on veel lahti või mitte.

"Ma ausalt öeldes ei tea, me ei ole transpordifirma, aga ega nemad ei ole ka meile kurtnud, et ei saa kaupa tuua," rääkis Koppel, kes siiski vedaja kontakte kohe anda ei osanud.

"Meil on erinevad vedajad, me ei ole lojaalne klient - kes parema pakkumise teeb või kellel vaba auto on, selle palkame," rääkis Koppel.

Samas ei ole Koppeli sõnul Venemaal Eesti raha suhtes boikotti kehtestatud. "Ei, vot raha nemad tahavad. Kohe väga tahavad," ironiseeris Koppel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077