6. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Savisaar muutis meelt ja kaebas Tallinki kohtusse

Majandusminister Edgar Savisaar muutis oma meelt ja kaebas septembri alguses Tallink Grupi kohtusse, seoses maksmata tuletorni- ja jäämurde tasudega ligi 34 miljoni krooni eest.

Ministeeriumi tõlgendusel tekkis võlg 2003. aastal ja 2004. aasta esimesel poolel. Nimelt reguleeris kuni 2004. aasta 1. juulini tuletorni- ja jäämurdetasude maksmist teede- ja sideministri määrus, põhiseadus aga ütleb, et riiklikud maksud, koormised, lõivud, trahvid ja sundkindlustuse maksed sätestab üksnes seadus. Seejärel jõustus muudetud seadus. Tallink Grupp ja Hansatee Cargo keeldusid varasemaid võlgnevusi maksmast hoolimata sellest, et mõlemad olid tuletorni- ja jäämurdeteenust kasutanud. Tallinki tõlgendusel oleks tasud pidanud olema ette nähtud seaduses, mitte määruses.

Möödunud aasta 23. mail võttis Savisaar ministeeriumile ootamatult vastu käskkirja, millega tunnistas lootusetuks veeteede ameti ebatõenäoliselt laekuvad nõuded ASidele Tallink Grupp ja Hansatee Cargo tuletorni- ja jäämurdetasude võlgnevuse osas, tehes ettevõttele enam kui 30 miljoni kroonise kingituse. “Riik on põhjalikult kaalunud võimalust nimetatud tasusid kohtu kaudu nõuda, kuid on hinnanud võiduvõimaluse kesiseks. Võimaliku veelgi suurema kahju ärahoidmiseks otsustati nimetatud võlgnevused riigi raamatupidamise üldeeskirjale toetudes lootusetuks tunnistada ning bilansist maha kanda,” märkis ministeeriumi õigusosakonna juhataja Eva Vanamb toona.

„Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ei ole selles küsimuses meelt muutnud, vaid on kogu aeg oma nõudele kindlaks jäänud,” teatas ministeeriumi pressiesindaja täna. Tema kinnitusel on võlg maha kantud ainult bilansist, mitte raamatupidamisest üldse. „Mahakandmise eesmärk oli bilanssi korrastada, kuna valmistusime selles küsimuses kohtusseminekuks ning kohtumenetluse kestus ja tulemus olid ette teadmata,” jätkas ministeeriumi esindaja ja lisas, et nõudest ei ole MKM kunagi loobunud ning ettevalmistused kohtusseminekuks jõudsidki lõpule sel suvel, mil esitasime Harju Maakohtusse hagi.

„Tallinki seniste seisukohtade põhjal ei ole MKMil olnud alust arvata, et teine pool mingi kokkuleppega soostuks,” põhjendas pressiesindaja miks ei ole jõutud kokkuleppele.

Istungiaega pole veel paika pandud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077