21. september 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aare Kilp: transport on suure arenguhüppe ees

"See sektor on väga igav, sest siin lahendame neid probleeme, mida teised sektorid lahendasid 10 aastat tagasi. Transport on selgelt maha jäänud," ütles Go Groupi juhatuse esimees Aare Kilp Äriplaani konverentsil.

"Inimesed tahavad, et sõiduaeg oleks lühike, et sõiduplaan oleks sobiv, sõit mugav ja nende aeg väärtuslik, et liikumise ajal oleks võimalik aega kasulikult veeta," ütles Kilp. Kui Tallinna Tartu vahel saaks liikuda 1,5 tunniga, siis oleks nõudlus suur, kui neli tundi, siis nõudlust peaaegu polegi.

Eesti ühistransport on väga kaugel Euroopa keskmisest tasemest, kiire arenguhüpe seisab Kilbi sõnul ees. "Bussiettevõtted ei ole teenuse osutajad vaid remondiettevõtted. Iga kolme bussi kohta viis bussijuhti ja üks lukksepp," rääkis Kilp. "Loodame, et kümne aastaga saame bussipargid uuendatud ja remondibaasid kaovad."

Ühistransporti kasutas 2005. aastal 209,6 miljonit sõitjat (7% vähem kui 2004). Iga aasta peaks igast bussist ühe istme välja viskama.

"Eesti-sisestel rongiliinidel kasvab reisijate arv pidevalt, nii imelik kui see ka ei ole," ütles Kilp. Seitsme kuuga on Edelaraudtee teenuseid kasutanud 1,08 miljonit sõitjat - kasv 90 000 inimest võrreldes 2004. aasta sama perioodiga. Ka rahvusvaheline rongiliiklus on kasvanud umbes 20% ja kasvab veelgi. 2007. aasta esimesel poolel taastub rongiühendus Peterburi ja Tallinna vahel. Tallinn-Riia liini taasavamise vastu on huvi üles näidatud, ent raudtee ei võimalda piisavat liikluskiirust.

"Tuleb muutus, et auto ei ole ainuke liikumismeetod ja inimesed taasavastavad uusi liikumisviise. Juhtub nagu Balti jaamaga, mis peale korda tegemist on palju ilusam koht, kuhu minna," lisas Kilp lõpetuseks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077