Autor: Kohvisemu • 7. märts 2022

Kui aeg on oluline – kohvimasinad ja kohvi valmistamise viisid

Tõenäoliselt on paljud teist olnud silmitsi kummalise olukorraga – hommikul tassi kohvi juues neelab keegi just sel ajal osa teie ajast. Mõistes, et olete kohvitassi-järgsest ajast maha jäänud, võib teil järgmisel hommikul tekkida mitmesuguseid küsimusi: kas mul on piisavalt aega kohvi nautimiseks? Kas hommikukohvi joomise rituaal pole liiga pikk? Mis on kiireim viis tassi kohvi valmistamiseks?

Loomulikult on kõik otsused teie teha, seega püüame selles artiklis esitada vastuste argumente ja arutleda selle üle, kuidas erinevad kohvi valmistamise viisid ja erinevate tehnoloogiatega kohvimasinad aja/ajakasutusega korreleeruvad. Teisisõnu, kas on kohvi valmistamise viise, mis võivad aega säästa?

Edu ja kiiruse kombinatsioon

Eelarvamused selle kohta, kuidas kiiresti suurepärast tassi kohvi valmistada, ei pruugi olla kõige täpsemad. Tehnika areng avab uusi võimalusi ja nii arenevad kohvimasinad pidevalt: nad võtavad järjest vähem ruumi, teevad vähem müra ja loomulikult valmistavad ühe või isegi paar tassi kohvi kiiremini. Vähe sellest, nad peatavad meid tasapisi, sest on masinad, mis ei valmista mitte ainult kohvijooke, vaid ka teed või kuuma šokolaadi. Tuleb vaid valmis olla ja vajalikud koostisosad kodus olemas hoida. Kõigest me siin aga ei räägi – seekord ainult kohvist ja ajast.

Joogi valmistamise kiirus võib sõltuda ka masinas kasutatavast kohvi tüübist – jahvatatud kohv või oad, kapslid, padjad või tabletid. Loomulikult ei ole masina tüüp üksi ilmtingimata määrav, sest uuemate masinate või isegi erinevate tootjate masinate puhul võib tassi kohvi valmistamiseks kuluda erinev aeg. Kiirusevahe nende vahel ülesande täitmisel võib aga olla sama suur kui särgi enam-vähem kolme nööbiga kinninööbimisel.

Kõik muu on iga kohvisõbra hobi, mida saab ka ajaühikuteks ümber arvestada - topeltespressoga läheb ju veidi rohkem aega ja kohvi piimaga saab korraga varuda veel paar minutit. Sellegipoolest on erinevused siin üsna tinglikud, sest te ei tohiks olla üllatunud, kui jalatsite ümber keeramine võtab rohkem aega, kui moodne kohvimasin valmistab tassi cappuccinot.

Lihtne kasutamine ja üllatav kvaliteet

Kui rääkida kohvimasinatest ja ajast, siis me ei saa raisata ka kohvimasinaid, mis kasutavad patju, pille või kapsleid. Polsterdatud kohvimasinaga saab tavaliselt umbes ühe minuti jooksul valmistada 2 tassi kohvi korraga. Kõik, mida pead tegema, on asetada üks või kaks padjakest, olenevalt joogikogusest, mida soovid. Kui kohv on valmistatud, tuleks see ära visata ja kasutamata jäänud padjakesi hoida suletud kohas, päikesevalguse eest kaitstult, et parimad maitseomadused säiliksid võimalikult kaua.

Tabletimasinad on tavaliselt poolautomaatsed ja võtavad vastu mitte ainult tablette, vaid ka jahvatatud kohvi. Pillidega, mis tuleb lihtsalt seadmesse panna, on alati sama kogus kohvi ja valmistatud joogid maitsevad ühtlasemalt, kui ise jahvatatud kohvi kogust valida. Ja pärast kohvi valmistamist visatakse tabletid sorteerimisalasse. Kui iga tablett ei ole eraldi pakendatud, tuleks seda kaitsta päikese eest ja sulgeda samamoodi nagu padjakesed, et kohv saaks võimalikult vähe hapnikku ning säiliks aroom ja maitse.

Teine masin, mille pruulitud kohv on kohvisõprade seas kõrgelt hinnatud valmistamise kvaliteedi ja aroomi edasikandumise tõttu, on kapselkohvimasin. See valik on suurepärane lahendus lihtsalt valmistatava kohvitassi jaoks. Kindlasti ei jõua see oma kiirusel automaatsest kohvimasinast mööda, kuid nõuab väga vähe tähelepanu. Piisab, kui pista seadmesse üks kapsel, isegi ilma kaant eemaldamata. Võite arvata, et kapslid ei pruugi olla samaväärsed värskete ubadega, kuid isegi kohvigurmaanid märkavad, et kohvikapslitel on eriline aroom ja lai valik maitseid. Pole saladus, et kohv lõhnab kõige paremini ja on värskeim kohe pärast röstimist ning kapslites kohv suletakse tavaliselt kohe pärast seda, seega ületab see oma värskuse poolest isegi nädala eest röstitud kohviube.

Puhas masin – kiire ja kvaliteetne kohv

Lahustuva kohvi eest peaksime kohvimasinale tänulikud olema. Ja parim tänu on tema eest hoolitsus. Mõned masinad nõuavad hoolduseks rohkem pingutusi, teised vähem. Kui säästate aega, peaksite veenduma, et järgmisel korral, kui soovite tassi kohvi, oleks masinas kõik, mida see võib teie õnnelikuks tegemiseks vaja minna. Kas masinas on piisavalt kohviube või võib-olla jäite ilma oma lemmikkapslite või tablettideni? Kas veepaak on täis ja veepaak tühi? Kas kohvitilad on puhastatud ja kas piimasüsteem on puhas? Kui sageli neid toiminguid teha, määrab tavaliselt tootja või selle peaks näitama, kui sageli masinat kasutate.

Siiski peaks hügieen olema igapäevane, sest ainult puhas kohvimasin valmistab parima kvaliteediga kohvi. Sõltuvalt sellest, mitusada tassi kohvi valmistate, peaksite puhastama ka keeduplokki ja masina sisemust ning meeles pidama katlakivi eemaldamist. Uuemad kohvimasinad ütlevad tavaliselt ise, kui nad juba abi vajavad, kuid parem oleks mitte sirutada abi ja puhastada sagedamini. Samuti tuleks meeles pidada, et puhastamiseks võib kasutada ainult kohvimasinate puhastusvahendeid, kuna lihtsad puhastusvahendid võivad jätta lisamaitseid. Lõppude lõpuks ei tahaks te espressot juues tunda äädika järelmaitset.

Aromaatne kohvitass on alati käeulatuses, kui vajutad eelnevalt lihtsalt näpuga kohvinuppu. Uusimad kohvimasinad on loodud selleks, et teie tähelepanu võimalikult vähe muudest elusituatsioonidest kõrvale juhtida, et kui käes on kohviaeg, on kogu fookus kogemusel ja maitsel. Loomulikult saab sukelduda kohvitassi keetmise aja aritmeetikasse või osaleda kohvisprindi võistlusel. Võitja selgub kindlasti, kuid see ei peegeldaks tõenäoliselt teie isiklikke hobisid ja kohvisõbra naudingut.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077