Autor: Tõnu Tramm • 19. aprill 2023

Rainer Rohtla: Eesti peaks kaaluma käibemaksuerisust kohalikule toiduainele

„Käibemaksu tõstmine tervikuna pole riigi rahanduse olukorrast lähtuvalt olla halb mõte, kuid toiduainete puhul ma enam nii ei arva. Maksutõus paneb just kohaliku toidutootmise suure löögi alla,“ nentis COOP Eesti Keskühistu juhatuse esimees Rainer Rohtla saates Logistikauudised eetris.
COOP Eesti Keskühistu juhatuse esimees Rainer Rohtla.
Foto: Raul Mee

Rohtla sõnul on Eesti ja Taani ainsad riigid, kus toiduainetele ei kehti maksuerisust ja isegi Soomes on see 14%. Rääkimata Lätist, kus kohalikele juur- ja puuviljadele kehtib vaid 5% käibemaks. „Kui meie kohalikele toiduainetele hakkab kehtima 22% käibemaks, hakkavad eestlased seda veelgi vähem ostma ja me kaotame oluliselt rohkem, kui käibemaksust võidame. Alates rahva tervisest kuni töökohtadeni välja,“ nentis Rohtla, kelle sõnul on tarbijate ühistuna tegutsev COOP alati seisnud selle eest, et kõikides kauplustes oleks võimalikult palju just ümberkaudsete tootjate kaupu.

Kuidas jõuab Põlvamaa väiketaluniku kurk kohalikku COOPi poodi, millised on paljude väiketootjatega koostööd tegeva ettevõtte logistilised väljakutsed ja kui palju on endisel logistikasektori tippjuhil uues ametis kasu varasematest töökogemustest, sellele seekordne Logistikauudised eetris saade peamiselt keskendubki.

„Logistikauudised eetris“ saadet juhib logistikauudised.ee teemaveebi juht Tõnu Tramm.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077