23. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Isesõitev tõstuk on tänapäeval juba reaalsus

Kui isesõitvaid autosid alles arendatakse, siis isesõitvad tõstukid on juba olemas, kirjuab Laomaailma tegevdirektor Fred Märtsoo logistikauudiste blogis.

Üks variant on tõstukid, mis orienteeruvad ruumis seal olevate objektide järgi ehk on nägemisega juhitavad (VGV - Vision Guided Vehicles). Sellised masinad suudavad tuvastada ruumis olevaid objekte ja ka inimesi. Tööoperatsioonid tuleb masinale üks kord ette näidata ja edaspidi hakkab seade juba vastavalt käsklusele neid iseseisvalt täitma. Selline seade võib ilma inimese abita teha ette antud operatsioone ja vajab ainult akude laadimist ja vajadusel uute ülesannete ette näitamist. Seega on tegemist väga paindliku automaattõstukiga, mis võimaldab teha väga kiiresti ja paindlikult muutuseid töö operatsioonides ja vajadusel ka hoopis erinevaid ülesandeid täita. Sellega on kadunud üks automaatseadmete suurimaid puuduseid – neid on üldjuhul olnud väga raske ümber programmeerida.

Sarnane, aga lihtsam lahendus on kasutusel patenteeritud Crown Quick Pick Remote korjetõstukitel – peamine eesmärk on võimaldada laotöötajal efektiivsemalt tellimusi komplekteerida liigutades komplekteerimistõstukit edasi ilma seda otseselt juhtimata, vaid kasutades kindasse integreeritud kaugjuhtimispulti. Tõstuk liigub küll üldjuhul otse edasi, aga on samas võimeline vajadusel ka takistustes mööda põikama ja vajadusel ka seisma jääma. Sellist tõstukit ei pea ka kuidagi õpetama, piisab kaugjuhtimispuldi ja tõstuki vahele ühenduse loomisest ja võibki tööd alustada. Lahendus on oluliselt odavam, kui päris isesõitev tõstuk ja annab õiges kohas kasutamisel tuntava kokkuhoiu ajas.

Kuigi täna tundub kogu selline iseliikuvate masinate teematika ulmelisena, siis aeg, kus need muutuvad üsna igapäevaseks ei olegi väga kaugel.

Autor: Trendid laomaailmas

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077