3. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärianalüüs aitab ettevõttel efektiivsemalt tegutseda

Mati Selg räägib Logistika Aastakonverentsil, kuidas aastatega ettevõtte andmebaasidesse kogutud infot enda heaks tööle panna.

Selle koha peal astub mängu ärianalüüs, mille olemuseks on detailsete andmete teisendamine juhtimisotsuste langetamiseks sobivale koondkujule ja selle kiirelt haarataval kujul esitamine.

Tavaaruanded väheefektiivsedAndmete tõlgendamise kiirus on otseses seoses nende esitusviisiga. Andmete numbrilisel kujul tabelis esitamine on küll hea täpsete väärtuste kirjeldamiseks, mis on vajalik konkreetsete tehingute ja finantsaruannete puhul, kuid samade numbrite graafiline esitus on analüüsi mõttes hetkeliselt haaratav.

Kuigi see on täiesti võimalik, siis on infosüsteemi tavaaruannetega informatsiooni hankimine aeganõudev ja töömahukas, kuna reeglina on vaja kasutada mitmeid erinevaid aruandeid või siis sama aruannet mitmete erinevate parameetrivalikutega käivitada ning lõpuks ka tulemusi võrdluste võimaldamiseks kokku võtta.

Spetsiaalsete ärianalüüsi töövahendite kasutamine teeb informatsiooni hankimise kiireks ja mugavamaks. Ühtlasi lisandub ka võimalus koondinfo juurest vajadusel täiendavate detailide juurde liikuda.

Alustamiseks tuleb andmeid koguda

Üks enam levinumaid ohte on liiga suure hulga erinevate võtmenäitajate jälgima hakkamine. Sisuliselt on see sama, kui küsimusele “mis on oluline?” vastata “kõik on oluline”. Tihti võib üks ajend sellise olukorra tekkimisel olla asjaolu, et lähtutakse mingist võtmenäitajate kogumist, kus on valmis kujul mitmeid  tuhandeid võtmenäitajaid.

Kõige lihtsam viis ärianalüüsiga alustamiseks on vaadata üle juba eksisteerivad juhtimisahelad ning leida need, kus andmete hankimine, töötlemine ja visuaalne esitamine on tülikas ja aeganõudev. Seejärel tuleb ärianalüüsi tööriistu rakendades muuta nende juhtimisahelate andmete hankimine, töötlemine ning esitamine muuta kiireks ja mugavaks. Ärianalüüsi tööriistade rakendamisel saavad abiks olla infosüsteemidega seotud partnerid, kes teavad olemasolevate infosüsteemide andmestruktuure ja ärianalüüsi tööriistade rakendamise viise. Sellisel viisil tegutsedes on alustamise barjäär võimalikult väike – lihtsalt võetakse kasutusele tehnoloogiliselt tõhusamad vahendid.

Ärianalüüsiks vajalikud tööriistadPeamised ärianalüüsi trendid on ärianalüüsi kasutamine järjest suurema osa ettevõtte töötajate poolt ning paindliku iseteenindusliku ärianalüüsi levik. Nende trendide järgi on toimunud ka ärianalüüsi tööriistade areng.

Ühelt poolt arendatakse väikest rahapaigutust nõudvaid tööriistu, mida saaks kasutada erinevatel seadmetel, sh mobiilsetel seadmetel, ning teisalt arendatud paindlikke analüütikutele mõeldud töövahendeid, milles saavad kasutajad teha muudatusi IT-d kaasamata.

Sageli toimub ärianalüüsi kasutamise levik ettevõttes järgmise skeemi alusel – esimeses etapis on kasutajateks analüütik tüüpi isikud, kes vajavad oma töö jaoks paindlikke iseteeninduslikku tüüpi ärianalüüsi töövahendeid.

Pärast analüütikute poolt esmaste tulemuste saamist tõuseb järgmistes etappides päevakorda ärianalüüsi laiem kasutamine, koos sellele omaste küsimustega, milleks on ühiskasutuse võimalused ja laiema kasutajaskonna

jaoks vajalik suurem tulemuste valmis kujul esitamine. Viimase üks levinuim vormon vajalike näitajate töölaua kujul esitamine.

Kaasnevad ka mõningad investeeringud.Esimese etapi jaoks sobilike ärianalüüsi töövahendite valik on üsna vaba, kuna kasutajate arv ning seega ka võimalikud investeeringud on väikesed. Lisaks on isoleeritud kasutuse korral iseteeninduslikud ärianalüüsi töövahendid tihti täiesti tasuta.

Teise etapi puhul, kus kasutajate hulk on märkimisväärselt suurem, toimub ühiskasutus ja vajatakse varem valmis tehtud töölaudade kasutamise võimalust, muutub oluliseks arvestada ärianalüüsi tööriistade litsentside soetamiseks vajalike investeeringutega. Tootjatel on need kordades erinevad.

Kui soovitakse ärianalüüsiga alustada ning võimaldada ka väiksemamahulist ühiskasutust märkimisväärseid investeeringuid tegemata, siis on sobiv töövahend iseteenindusliku ärianalüüsi tööriistade hulka kuuluv Power Pivot.

15.Logistika Aastakonverentsil tutvustab Mati Selg Eestis realiseeritud lahenduste põhjal võimalusi, kuidas panna ettevõtte andmebaasidesse aastatega kogunenud andmemassiivid enda heaks tööle selliselt, et juhtide jaoks poleks vastusteta küsimusi ning vastuse igale olulisele juhtimisküsimusele saaks loetud sekunditega. Logistika Aastakonverentsi kavaga saab lähemalt tutvuda SIIT.

 

Autor: Mati Selg

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077