Autor: Logistikauudised.ee • 9. jaanuar 2020

Eesti Raudtee hakkab oma vara droonide abil valvama

Eesti Raudtee on oma vara ja territooriumi turvalisuse tõstmisel võtnud käiku erinevad meetmed, ühe uudsema tehnoloogilise lahendusena plaanitakse osades kohtades võtta kasutusele droonid.
Droonid muutuvad turvalisuse tagamisel järjest olulisemaks.
Foto: Andres Haabu

Ehkki Eesti Raudtee tunnistab, et turvalisuse osas on meil läinud asjad aasta-aastalt paremaks, on ettevõttel endiselt veel probleemseid kohti, kuna nende vara on mööda Eestit laiali. Sellistes kohtades püütaksegi leida uusi ja efektiivsemaid lahendusi.

„Meie partner turvalisuse tagamisel on USS Security, kellega koostöös katsetame erinevaid lahendusi. Üheks selliseks on kindlasti ka droonid, mis pakuvad meie territooriumil mugavat ülevaadet toimuvast ning annavad meile võimaluse vajadusel kiiresti reageerida,“ kommenteeris Eesti Raudtee turvajuht Marius Kupper.

Loe lisaks
Drooni katsumuste aeg

Esmase drooni koolituse on läbinud hetkel juba viis USSi turvatöötajat. Koolitusel antakse vajalikud teadmised regulatsioonidest, vaadatakse oma silmaga erinevaid droone ja tehakse oma esimesed lennud nendega. Edasi on plaanis koolitada turvatöötajaid juba objektipõhiselt, õpetada neid iseseisvalt drooniga lendama ja ringkäike teostama.

„Pakun välja, et turvatöötajad võiksid olla valmis iseseisvalt drooniga ringkäike teostama alates märtsikuust. Kõik oleneb ilmastikutingimustest,“ kommenteeris USS Security sisekontrolli direktor Marko Haruoja.

Hetkel on droone katsetatud Eesti Raudtee territooriumil Kopli kaubajaamas. Tuleviku suund on see, et droonid saavad osaliselt asendada mehitatud valve ringkäiku jaama territooriumil. Droonid on spetsiaalselt selleks eelhäälestatud GPS koodidega ning teevad vastavatel kellaaegadel turvalennud. Lisavõimalusena uuritakse võimalust saada otsepilti droonilennust ka juhtimiskeskusesse.

„Kindlasti muudab taoline uuendus ülevaate territooriumil toimuvast kättesaadavamaks ning tulevikus võib see ära hoida nii mõnegi juhtumi meie varaga. Teinekord on küsimus vaid mõnes sekundis ja selles mängus peame appi võtma kõik uued võimalused,“ lisas Kupper.

Patrullringkäikude teostamise eesmärgil on USS Security esimene turvafirma Eestis, kes taolise lahendusega on välja tulnud. Drooni eeliseks on kindlasti, et sellega on võimalik teha ringkäik kordades kiiremini kui seda tehakse jalgsi patrullides, samuti saab palju parema visuaalse pildi territooriumist. „Hetkel kestab turvatöötaja ringkäik ligikaudu 4050 minutit, aga drooniga on see tehtav 10 minutiga. Ajavõit on seda väärt,“ lisas Haruoja.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077