Autor: Logistikauudised.ee • 1. aprill 2019

Asjade interneti võrk sai uue tehnoloogia

Uute seadmete paigaldamine.
Foto: Levikom
Levikom viis enda üleriigilise asjade interneti (IoT) võrgu 2. põlvkonna tehnoloogiale. Kaasaegse tehnoloogiaga avalik asjade interneti võrk katab nüüd Tallinna ja selle lähialasid ning 20 linna üle Eesti. Levikom plaanib kogu riigi katmiseks vajaliku 330 tugijaamani jõuda järgmise aasta lõpuks.

Levikomi tegevjuhi Peep Põldsammi sõnul on asjade interneti võrgu puhul tegu tehnoloogiaga, mille esimesed kasutajad on äri- ja tööstusettevõtted, mis sisuliselt panevad erinevad seadmed omavahel internetivõrgus suhtlema. “Näeme asjade interneti teenuste ja rakenduste arendamises suurt potentsiaali. Meil on täna juba mitmeid toimivaid lahendusi ning näeme, et üha rohkem ettevõtteid tunneb huvi protsesside automatiseerimise ja digitaliseerimise vastu, et suurendada efektiivsust,” sõnas Põldsamm.

Põldsammi sõnul katab Levikomi uue põlvkonna tehnoloogiaga asjade interneti võrk 60% Eesti elanikkonnast. “Kuna täna kasutavad asjade internetti peamiselt ettevõtted, siis oleme esmalt suunanud investeeringud linnade katmiseks. Maapiirkondade ehk 99% üleriikliku katvuse ja sealhulgas ka siseruumides leviala saavutamiseks paigaldame tulevikus täiendavalt veel üle 600 uue IoT tugijaama. Üle-eestilise katvuse koos maapiirkondadega plaanime saavutada 2021. aasta lõpuks,” lubab Põldsamm.

Levikomi NORAneti nimeline asjade interneti võrk katab lisaks Tallinnale ja selle ümbrusele alates Vääna-Jõesuust ja Keilast kuni Jõelähtmeni ka Tartut, Narvat, Pärnut, Viljandit, Rakveret, Jõhvit, Valgat, Võru, Haapsalut, Kuressaaret, Kärdlat, Paidet, Kundat, Paldiskit, Põltsamaad, Jõgevat, Raplat ja Kohtla-Järvet. Lisaks laiendab Levikom asjade interneti võrku ka vastavalt konkreetsete klientide soovidele ka privaat- ja sisetugijaamade abil. Levikom on investeerinud asjade interneti võrgu ja 5G/IoT-teenuste arendusse ligi 2 miljonit eurot.

Levikomi võrguüksuse direktori Lauri Lodjaku sõnul tagab uus tehnoloogia kvaliteetsema leviala ning kahesuunalise side võrgu ja seadme vahel. “Uus tehnoloogia võimaldab positsioneerida seadet asjade interneti võrgus ilma GPSita, mis tähendab, et seadmete valik, mida võrku saab ühendada, on laiem ning GPS ei koorma seadme akut. Lisaks saame luua virtuaalseid privaatvõrke, paigaldada sisetugijaamasid ning osutada asjade interneti teenuseid ka välisriikides rändlusteenusena, mis on olulised transpordi- ja logistikaettevõtetele,” lisas Lodjak. Uue võrgutehnoloogia tarnis Levikomile IoT ja 5G võrgulahenduste arendaja TEKTELIC Communications Kanadast.

Asjade internet ehk IoT (Internet of Things) on võrgustik, mis sisaldab internetiühenduses olevaid seadmeid, mille toimimine põhineb andmete kogumisel ja omavahelisel andmevahetusel. Asjade interneti võrk peab erinevalt mobiilivõrkudest toetama väga erinevaid kasutusvajadusi, lisaks tavapärasele väli- ja siselevile ka siselevi sügaval hoonetes ja maapinnast allpool. Levi planeerimiseks kasutab Levikom Maa-ameti ja Suurbritannia ettevõtte CloudRFi kaasabil loodud ülikõrge resolutsiooniga 3D-võrguplaneerimise süsteemi.

LoRaWAN on raadiotehnoloogia, mis võimaldab väikese energiatarbega luua suure levialaga ühendusi, mis on sobiv asjade interneti rakenduste kasutamiseks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077