Autor: Logistikauudised.ee • 27. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poolas tugevdatud piirikontroll, Ukrainast ei pääse enam üldse välja

Veokite piirjärjekord.
Foto: Andres Haabu
Kuni 16. detsembrini Varssavis toimuva ÜRO kliimafoorumiga seoses on Poola piiril kehtestatud tugevdatud piirikontroll, samuti on ärevad seisud Ukraina ja EL piiripunktides.

Sissesõit Poola territooriumile Leedust, Saksamaalt, Tšehhist ja Slovakkiast toimub ainult ametlike piiripunktide kaudu, kontroll hõlmab ka merepiiri. Kontroll toimub juhusliku valiku alusel, kasutatakse ka kaugseadmeid.

Täna hommikuse seisuga olid sisuliselt suletud ka Ukraina ja EL vahelised piiripunktid, piiril on kinni ka eestlasi. Antud juhul ei ole põhjus aga eile kehtestatud sõjaseisukorras, vaid välismaa numbritega ringi sõitvate autoomanike protestiaktsioonis

Nimelt karmistas Ukraina valitsus hiljuti välismaalt kasutatud autode sissetoomise korda. Näiteks Leedust soodsalt ostetud autosid sunnitakse jõulisemalt teatud perioodi jooksul Ukraina registrisse registreerima ning omanikku maksma kasutatud autode impordile kehtestatud kõrget aktsiisimaksu. 

See otsus vallandas Ukraina Lääne piirkonnas massilised protestiaktsioonid, mille käigus siiani karistamatult välismaa numbrimärkidega ringi sõitvad autoomanikud blokeerisid piiripunktid EL riikidega. Ühes piiripunktis muutus olukord üsna kriitiliseks, kui üks raskeveok üritas tõkkest jõuga läbi murda.

Viimastel päevadel on tulnud teateid sellestki, et ka Valgevenest väljuval suunal on tekkinud veokitest pikad järjekorrad kõikides piiripunktides, ehk nii Poola, Leedu, kui Lätis piiril. Kokku seisis täna hommikuse seisuga Valgevene piiril umbes 1200 veokit.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077