Autor: Tanel Raig • 3. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon kontrollib vedajaid

Tööinspektsioon saatis 95-le ettevõttele eelteate sõidukijuhtide töö-, sõidu- ja puhkeaja kontrollimise kohta 2015. aastal.

Teade saadeti nendele ettevõtetele, mille kontrollimine on kavandatud ettevõtte pikaajalist ohuprognoosi arvestades. See ei tähenda, et ettevõtteid, kes teadet ei saanud, ei kontrollita. Kontrollimise otsus võib tulla ka hiljem, uute asjaolude ilmnemisel.

Tööinspektsiooni töösuhete osakonna transpordi järelevalve talituse juhataja Jüri Milov selgitab, et eelteate saatmise peamine eesmärk on anda ettevõtetele võimalus kontrollimise ajal nõutud andmete kordaseadmiseks ja valmispanekuks, mis lihtsustab järelevalvemenetluse kulgu. Samuti märgib ta, et senine praktika näitab kahjuks, et veoettevõtjad ei ole oma seadusest tulenevatest kohustustest teadlikud ning neile tuleb üllatusena, kui tööinspektor nõuab kronoloogiliselt järjestatud sõidumeeriku salvestuslehtede esitamist või juhikaardilt ja sõidukist alla laetud digitaalseid originaalandmeid.

 Kontrollimise ajal peavad tööinspektorile olema ettevõtte juriidilisel ehk Äriregistris näidatud aadressil kättesaadavad järgmised andmed:•         kontrollile eelneva 12 kuu sõidukijuhtide tööaja nõuete täitmist tõendavad dokumendid, salvestuslehed/digitaalse sõidumeeriku korral juhtide ja sõidukite andmed (originaalfailid);•         tööaja korralduse dokumendid (tööajaarvestuse tabelid, tööajakavad ja –graafikud);•         töö tegemise aluseks olevad lepingud (tööleping, töövõtuleping, käsundusleping vms võlaõiguslik kokkulepe).

Tööinspektsioon teostab riiklikku järelevalvet korrakaitseseaduse, haldusmenetluse seaduse, töötervishoiu, liiklusseaduse § 139 lg 1, töötervishoiu ja  tööohutuse seaduse § 25 ning töölepingu seaduse § 115 alusel ettenähtud korras. Sõidukijuhtide töö-, sõidu- ja puhkeaja kontrollimisel on peamine rõhk liiklusseaduse nõuete täitmisel ettevõttes.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077