Autor: Hannes Sarv • 28. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtlus aeglasemat majandust ei tunneta

Ehkki esimese kvartali majanduskasv jäi statistikaameti esialgsetel andmetel protsendi piiresse, ei kurda ettevõtjad esialgu mahtude vähenemise üle. Vastupidi: paljud on käivet hoopis kasvatanud.

Eesti suurima käibega logistikafirma DSV Transport ASi juhi Jaan Lepa sõnul oli talle esimese kvartali ametlik üheprotsendiline majanduskasv üllatus. Transpordisektoris peaks majanduse hetkeolukord olema kogu aeg tunda. Kui kaubavahetus kasvab, võib eeldada ka majanduskasvu ja vastupidi. DSV majas sees arvestatav tootmisindeks ehk 20 suurima tootmisettevõtte käive nende juures kasvas tänavu esimeses kvartalis aastatagusega võrreldes 8%. 20 suurima kaubandusettevõtte käive kasvas samas võrdluses 6%. "Selle põhjal oleks pakkunud majanduskasvuks 2-3%," ütles Lepp. Ta lisas, et on viimastel ajal märganud, et nende enda statistika ei ole enam statistikaameti numbritega sama heas korrelatsioonis kui varem.

Kurtmist, et majandus oleks välismõjul jahtumas, tootjatelt ei kuule. Metallitöödega tegelev allhankele spetsialiseerunud Radius Machining OÜ juht Alvar Sass loodab ettevõtte tänavu viiendiku võrra suurema käibeni tüürida. "Kui eelmise aasta lõpus kõik oma prognoose andsid, siis tegelikult oldi ikka palju pessimistlikumad. Meie jaoks on ta vastupidi läinud: parimaid kevadhooaegasid," sõnas ta. Sassi sõnul on paljud kliendid oma prognoose muutnud ja tellimusi suurendanud.

Käivet loodab suurendada ka Pärnumaal Audru vallas vineeri tootev OÜ Valmos. "Oleme enam-vähem samas käibenumbris kinni, mis eelmisel aastal," sõnas firma juht Heiki Vahermets. Valmose toodangust läheb ekspordiks umbes 85%. Varem oli nende ekspordi osakaal veel suurem, kuid viimasel ajal on nad enam siseturule hakanud müüma.

Veel ettevõtjate kommentaare loe tänasest Äripäeva paberlehest.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077