Autor: Tanel Raig • 31. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veopakendite kasutamises lepitakse kokku mängureeglid

Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsiooni (ELEA) juhatus kiitis heaks veopakendi ringlussüsteemi tegevuseeskirjade projekti. Kui eeskirjad kiidab heaks ka ELEA üldkoosolek, hakkavad 1. maist kehtima kokkuleppelised reeglid veopakendite kasutamises.

ELEA juhatuse esimehe Karli Lamboti sõnul on organisatsiooni liikmed oma tegevuses pikaaegselt puutunud kokku kaupade veopakendiga kaasnevate probleemidega nagu vajadus määrata, kes on veopakendi heaperemehelik omanik, kes peaks veopakendi kasutuselevõtmise eest maksma, miks on kaubaaluse puhul tihti tegemist nn standardile mittevastava pakendiga ja kes vastutab sellise veopakendi purunemisega kaasnevate kaubale põhjustatud kahjude eest. Need küsimused kerkivad Lamboti väitel sageli veoprotsessi erinevate osapoolte vahel. „ELEA otsustas probleemide leevendamiseks ja lahendamiseks välja töötada Eestis kasutamiseks sobivad eeskirjad, mis sisuliselt on veopakendi kasutamisega seotud ettevõtjate omavahelised kokkuleppelised mängureeglid,“ selgitas Lambot.

Lamboti kinnitusel usuvad eeskirjade väljatöötajad, et taoline vabatahtlikult kasutuselevõetav raamistik suurendab kõigi eeskirjade kohaldamisega ühinenud osapoolte tegevusefektiivsust ning hõlbustab igapäevatööd, pikendab veopakendite eluiga - seega on keskkonnasõbralik, ja vähendab ringluses nõuetele mittevastava veopakendi osakaalu.

Aasta alguses esitas juba 2010. aastal tegevust alustanud töörühm veopakendi ringlussüsteemi tegevuseeskirjad. Tegevuseeskirjade eesmärgiks on luua avalikus ringluses ja korduskasutuses olevate veopakendite kasutamise ja haldamise efektiivselt töötav raamistik. Tegevuseeskirjad on jaotatud viide ossa.

Esimene osa reguleerib tegevuseekirjade kohaldamist. Regulatsioon kirjeldab avalikus ringluses ja korduskasutusega standardile vastava veopakendi veoprotsessis (ringlussüsteemis) kasutajate suhteid käsitsemistasude arvestamise ja makseviisi valiku osas, veopakendi omandi, vastuvõtu, parandamise ning muude küsimuste osas. Pakendiseaduse mõttes on pakendeid kolme liiki: esimene liik on müügipakend, teine liik on rühmapakend ning kolmas liik on veopakend. Tegevuseeskirjadega reguleeritud ringlussüsteemis kasutatavad veopakendid on pakendiseaduse mõttes kolmandat liiki pakendid. Tegevuseekirjade kohaselt on veopakendil igal ajahetkel omanik. Nii sätestatakse, et muu kokkuleppe puudumisel on omanikuks isik, kelle valduses on veopakend. Tegevuseeskirjad on dispositiivse iseloomuga, seega kohaldamine eeldab huvitatud poolte vahel sellekohast kokkulepet.

Tegevuseeskirjad on siduvad vaid osapooltele, kes on nende kohaldamises kaubandus- ja veolepingutes kokku leppinud.

Teine osa reguleerib tegevuseeskirjades kasutatud sõnade mõisteid sisaldades veopakendi ringlusega seotud isikute, koostatavate dokumentide ja pakendi nõuete tähendusi.

Kolmas osa reguleerib veopakendi eest tasumise makseviise võimaldades kohaldamises kokkuleppinud pooltel märkida lepingutes lihtsustatult makseviisi tähendusena vastavalt tähistena A (maksmine vastastikuse saldo alusel), B (pakendi eest tasutakse eraldi arve alusel) või C (pakendi eest eraldi ei tasuta, pakendi maksmus sisaldub kauba maksmuses). Pooltel on õigus määrata kokkuleppel ka muu makseviis. Veopakendi väärtuse, selle veoga seotud kulud jms. määravad veoprotsessi osalised eraldi lepingus, tegevuseeskirjades taolisi hinnakokkuleppeid ei sisaldu.

Neljas osa reguleerib ringlussüsteemi toimimist nähes ette veopakendiga kauba saatmise ja tühjade veopakendite tagastamise korra, samuti veopakendite parandamise korra. Tegevuseeskirjade kohaselt allutatakse poolte vahel tekkinud vaidluste lahendamine Harju Maakohtule, kui pooled ei suutnud vaidlusi läbirääkimiste käigus lahendada.

Viies osa reguleerib tegevuseeskirjadest teavitamise ja nende muutmise korda. Tegevuseeskirjad tehakse kõigile kättesaadavaks ELEA kodulehe kaudu aadressil: www.elea.ee. Tegevuseeskirjade toimimist hakkab jälgima ELEA juhatuse otsusel moodutatud ELEA Veopakendi Komisjon, mille koosseisu kuuluvad nii ELEA kui ka teiste turuosaliste esindajad. ELEA Veopakendi Komisjon analüüsib ka kohaldamisel kerkinud probleeme ning teeb vajadusel tegevuseeskirjade muutmise ettepanekuid.

Tegevuseeskirjadele lisatakse veopakendi ringlussüsteemi toimimist selgitav tegevusskeem ning mõnede veopakendite kõlbulikkusmääratlused.

Tegevuseeskirjad esitatakse kinnitamiseks 2. aprillil toimuvale ELEA üldkoosolekule. Kui üldkoosolek annab oma heakskiidu, siis jõustuvad tegevuseeskirjad 2012. aasta 1. maist.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077