Autor: Anne Oja • 21. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

airBalticu tegevjuhiks saab Martin Gauss

Reedel valis Läti lennufirma airBaltic nõukogu Martin Gaussi lennufirma uueks tegevjuhiks ja juhatuse esimeheks alates 1. novembrist, teatas ettevõte.

airBalticu tegevjuht Martin Gauss kommenteeris: “Minu ülesanne on luua selged struktuurid, mis hetkel puuduvad. Ma hakkan ellu viima firmajuhtimist, mis viiks lennufirma opereerimise positiivsete finantstulemusteni.”

Gauss on 20-aastase kogemusega lennundusasjatundja, kes töötanud Euroopa Liidu lennuturul. 2009. aprillist 2011. aasta maini oli Gauss Ungari lennufirma Malev tegevjuht. Malevale kuulus 22 lennukit ning firma vedas 2010. aastal enam kui kolm miljonit reisijat. Seal kahandas ta viie erineva lennukitüübi kasutamise kahele ning saavutas uued struktuurid.

Gauss alustas oma lennunduskarjääri B737 piloodina British Airwaysi tütarettevõttes Dutsche BA aastal 1992, 1995. aastaks töötas ta lennufirma juhtkonnas. Gauss töötas lennuoperatsioonide tugiosakonnas, enne kui temast sai maapealsete teenuste osakonna juht. 2002. aastal nimetati ta lennuoperatsioonide direktoriks ning ta oli vastutav kogu meeskonna ja operatsioonide osakonna eest.

2003. aastal müüs British Airways Deutsche BA firmale Intro Group of Hans Rudolf Woehrl. Järgmisel aastal sai Gaussist Deutsche BA (dba) tegevdirektor ning tema vastutusse kuulus lennufirma taaskäivitamine ning ta omandas 10% osakutsest. Gaussi juhtimise all hakkas lennufirma tulu tooma.

2006. aastal müüdi dba AirBerlinile ning Gauss säilitas oma koha ning tema ülesanne oli integreerida dba AirBerliniga. Pärast seda lahkus Gauss firmast, olles olnud seal kokku 15 aastat. Gaussi viimasel aastal opereeris dba 60 000 lendu ning vedas umbes 4,5 miljonit reisijat. Dba lennuparki kuulus kokku 28 lennukit.

2007. aasta oktoobris asus Gauss tööle Cirrus Groupis, kus temast sai Cirrus Airlines’i tegevjuht ja Cirrus Groupi tegevdirektor. Sel positsioonil õnnestus Gaussil koondada peakorter Münchenisse. Ta lõpetas projekti 2008. aasta juunis, pärast seda töötas oma firmas lennunduskonsultandina.

43-aastane Gauss on Boeing 737 kapten ning on lennanud enam kui 8000 lennutundi. Tal on kolm last.

 airBalticu juhatus koosneb kolmest liikmest. Kaks liiget – operatsioonide juht Laila Odina ja vanem finantsjuht Vitolds Jakovlevs valiti juhatusse juba oktoobri alguses, millele järgnes otsus, et kaks peamist osanikku, Läti valitsus ning Baltic Aviation Systems süstivad lennufirmasse 153 miljonit eurot.

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077