Autor: Silvia Kruusmaa • 11. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mais oli kaubavahetuse puudujääk selle aasta väikseim

Kaupade eksport kasvas 2011. aasta mais jooksevhindades 53% ja import 44% eelmise aasta sama kuuga võrreldes, teatas statistikaamet. Ekspordi kiirem kasv võrreldes impordiga vähendas ka kaubavahetuse puudujääki.

Eestist eksporditi 2011. aasta mais kaupu 1,12 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,14 miljardi euro eest. Kaupade eksport ületas senist kõrgeimat ehk selle aasta aprilli käivet. Kaubavahetuse puudujääk oli 24 miljonit eurot (2010. aasta mais 62 miljonit eurot).

Mais eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid (25% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (sh bensiin, kütteõlid, elektrienergia) (24%) ning puitu ja puittooteid (8%). Võrreldes eelmise aasta maiga kasvas kõige rohkem masinate ja seadmete ning mineraalsete toodete väljavedu (mõlemad kaks korda).

Mais imporditi enim masinaid ja seadmeid (26% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (18%) ning toidukaupu ja põllumajandussaadusi (10%). Võrreldes 2010. aasta maiga kasvas enim masinate ja seadmete ning transpordivahendite import (mõlemad ligi kaks korda). Oluliselt suurenes ka metallide ja metalltoodete sissevedu (53%).

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Soome (14% Eesti koguekspordist), järgnesid Rootsi ja Ameerika Ühendriigid (vastavalt 14% ja 10%). Võrreldes 2010. aasta maiga suurenes kõige enam eksport Nigeeriasse ja Rootsi (vastavalt 78 ja 65 miljonit eurot). Nii Soome kui ka Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mööblit. Ameerika Ühendriikidesse ja Nigeeriasse eksporditi enim kütuseid.

Kõige enam imporditi kaupu Soomest (12% Eesti koguimpordist), järgnesid Saksamaa ja Läti (vastavalt 11% ja 10%). Aastaga suurenes kaupade sissevedu kõige rohkem Lätist ja Saksamaalt (vastavalt 41 ja 38 miljonit eurot). Soomest imporditi enim elektriseadmeid, Saksamaalt sõidukeid ja nende osasid ning Lätist kütuseid.

Aprilliga võrreldes suurenes mais eksport 1%, import aga kahanes 2%.

Eesti kaubavahetus kuude kaupa, 2008–2011

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077