Autor: Jaana Pikalev • 4. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liiklusseadus aitab hävinenud sõidukite üle kontrolli luua

Juulist jõustus liiklusseaduse muudatus, millest tulenevalt tühistatakse kindlustusandja poolt hävinenuks tunnistatud sõidukil tehnoülevaatus.

Kui sõiduk taastatakse, peab see enne liiklusesse naasmist läbima tehnonõuetele vastavuse kontrolli. Kontrolli teostajatele laieneb kohustus selliste sõidukite tehnonõuetele vastavust kontrollida.

Kui sõiduk hävineb kindlustusjuhtumis ja kindlustusandja hüvitab tekkinud kahju, siis on sõiduki omanikul võimalik valida, kas ta annab sõiduki jäänuki kindlustusandjale ja saab hüvitise kogu mahus või jätab jäänuki endale ning hüvitist vähendatakse selle maksumuse võrra. Kui jäänuk jääb kindlustusandjale, siis tavapäraselt müüakse see enampakkumise korras maha. Mõlemal juhul puudub täna kindlustusandjal võimalus kontrollida seda, mis jäänukitest edasi saab. Praktikas tuleb Eestis liiklusesse tagasi ca 15-20% hävinenuks tunnistatud sõidukitest ning varasemalt on korduvalt ilmnenud juhtumeid, kus liiklusesse naasnud sõiduk on taastatud puudulikult. Liiklusseadusesse lisatud tehnonõuetele vastavuse kontrolli kohustus aitab tagada, et ka liiklusesse naasnud sõiduk vastaks nõuetele ning taastusremondi käigus ei ole midagi olulist tegemata jäetud.

LKF hinnangul on tegemist olulise sammuga, mis vähendab puudulikult taastatud sõidukite liiklusesse sattumist ning kelmusi, kus heausksele ostjale müüakse varem hävinenuks tunnistatud ning puudulikult taastatud sõidukeid. Kõigil autoostjatel soovitame auto tausta enne ostmist kontrollida. Infot sõiduki liiklusõnnetustes osalemise ja hävinenuks tunnistamise kohta saab LKFi kodulehelt. 

Samas on LKF koostanud ka soovitused tehnonõuetele vastavuse kontrolli teostajatele, mis peaks lihtsustama võimalike puuduste tuvastamist kontrolli käigus. Näpunäidetest võib olla abi ka kasutatud autode ostjatele nende avariilisuse hindamisel.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077