Autor: Jaana Pikalev • 16. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: klientide huvi uute autode vastu on kasvamas

Autoturg, mis sai majanduslangusest eriti valusalt lüüa, näitab täna selgelt elavnemise märke ning huvi uute autode vastu on kasvanud. Swedbank peab tõenäoliseks, et järgmisel aastal müüakse Eestis juba kuni 12 000 uut sõidukit.

Selle aasta lõpuks müüakse Eestis ligikaudu 10 000 uut autot.

Pärast 2008. aasta esimest kvartalit on tänavune kolmas kvartal esimene pärast kahte ja poolt aastat, kus autoliisingu müük on positiivne, kasvades võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 15%. Kuigi liisinguportfellid endiselt kahanevad, on taastumise märgid ilmselged. Uusi registreeritud sõiduautosid on tänavu aasta teises pooles üle 30% võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni juhi Andres Tuki sõnul tingis majandussurutis selle, et inimesed muutsid või pikendasid oma lepinguid ega vahetanud autot nii tihti liisinguperioodi ajal uue vastu välja. "Swedbanki andmetel see trend järgmisel aastal muutumas, sest juba praegu on näha, et huvi uute autode vastu kasvab, eriti keskklassi sõidukite osakaal uues müügis," rääkis Tukk.

Samuti on hakanud oma autoparki välja vahetama ka ettevõtted, kelle kindlus keskkonna suhtes on oluliselt tõusnud. Praegu finantseeritakse ca 60% uutest sõidukitest just liisingu abil.

Swedbankil on kokku ca 45 000 sõiduauto liisinguklienti. Eraisikute portfellist on üle 60päevases võlas praegu 1,6%. Olukord liisinguturul on aga kriisiajaga võrreldes oluliselt paranenud – realiseeritud varade hulk on vähenenud viis korda.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077