Autor: Rivo Sarapik • 17. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL loob ühist raudteepiirkonda

Euroopa Komisjon võttis täna vastu ühtse raudteepiirkonna loomist käsitleva direktiivi, millega ühendatakse kolm kehtivat õigusakti üheks ning püütakse lahendada raudteeturu probleeme.

Transpordiküsimuste eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas ütles, et Euroopal on raudteetehnoloogia valdkonnas juhtpositsioon ning et kaasaegse raudteevõrgustiku alal oleme ülemisel astmel.

"Kõige selle juures on ometi üks otsustava tähtsusega "aga" – Euroopa vajab ja väärib paremaid raudteeveoteenuseid. Me peame rongireisijatele ja raudteekaubavedude kasutajatele tagama parema kvaliteedi, suurema usaldatavuse, laiema valiku ning tõhusama uuenduslikkuse," rääkis Kallas.

Direktiivis leiavad käsitlemist:

1) konkurentsiküsimused: direktiivi eesmärk on selgete turulepääsu tingimuste abil raudteeturu konkurentsivõime suurendamine ning sellele hõlpsama juurdepääsu tagamine;

2) reguleerivate asutuste järelevalvevolitused: ettepanekuga antakse riiklikele raudteesektorit reguleerivatele asutustele suuremad volitused;

3) riiklike ja erainvesteeringute võrgustiku tõhustamine: infrastruktuuri rahastamist ja maksustamist käsitlevate uute eeskirjade eesmärk on välja töötada ühtlustatud finantsstruktuurid investeeringute soodustamiseks.

Ettepanekuga võttis komisjon täna vastu strateegiat tutvustava teatise, milles käsitletakse ühtse Euroopa raudteepiirkonna väljaarendamise lõpetamist ja esitatakse järgmise viie aasta jooksul komisjoni poolt käivitatavad täiendavad algatused. Sellest lähtuvalt alustatakse arutelu. Avaldatud on ka riigisisest reisijateveoturu avamist käsitlev üksikasjalik uuring.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077