Autor: Rivo Sarapik • 24. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn uurib kiirusepiirangu võimalusi

Tallinna Kesklinna Valitsuse ja OÜ Stratum vahel sõlmitud lepingu järgi hakkavad teadlased uurima 40 km/h kiirusepiirangu rakendamise võimalust Tallinna kesklinnas.

Uuringu tellimise eesmärgiks on saada usaldusväärne ja teaduslikult põhjendatud hinnang Tallinna kesklinnas üldise kiiruspiirangu 40km/h võimaliku kehtestamisega kaasnevate mõjude kohta ning saada konkreetsed rakendusettepanekud. „Uuringu läbiviimisel kasutatakse usaldusväärseid uurimismeetodeid Stockholmi, Müncheni, Helsinki kogemustele toetudes,” selgitas tellitud tööde metoodikat kesklinna vanem Marek Jürgenson.

Järelduste tegemisel on raamiks Tallinna liiklusmudel, mida inseneribüroo Stratum on arendanud juba enam kui kümmekond aastat ja mida kasutatakse pidevalt erinevate liikluslahenduste mõju hindamisel. Kogu pakett on vajalikuks andmebaasiks Kesklinna Valituse tehtud taotlusele langetada piirkiirust. Tallinna Linnavalitsusele saab vastavasisulise otsuse -  üldise kiirusepiirangu langetamise kohta kesklinnas 40 km/h, teha pärast teadlaste soovitustega tutvumist, selgitas Jürgenson.

Viimaste aastate liiklusõnnetuste statistika Maanteeametist viitab linnaliikluse ohtlikkuse kasvule jalakäijate jaoks suuremates linnades. Samas on teadlased seni Euroopa linnaliiklust uurides tähendanud, et liikluse piirkiiruse vähendamine ei suurenda ei ummikuid, keskkonnasaastet, ega pikenda läbitavale teele kulutavat aega. Küll aga rahustab ning muudab kiiruspiirang sujuvamaks kogu liikluspildi, väidab Jürgenson.

Uurimistöö valmib käesoleva aasta augustis ja selle maksumus on pisut vähem kui 95 000 krooni.

 

Jaga lugu
Logistikauudised.ee toetajad:
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077