25. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Möödunud aasta eksport kasvas tänu põllumajandusele

2007. aasta novembris jätkusid ekspordi arengus positiivsed muutused, seda peamiseltpõllumajandussaaduste, toidukaupade ja jookide ekspordile.

Statistikaameti esialgsetel andmetel kasvas eksport 2006. aasta novembriga võrreldes 12%, eelmise aasta oktoobris oli täpsustatud andmetel ekspordi aastakasv 13%. Samal ajal pidurdus impordi aastane kasvutempo veelgi ja ulatus vaid 2 protsendini. Nende arengute tulemusena kahanes kaubavahetuse bilansi puudujääk novembris 3,6 miljardi kroonini. Aastatagusest tasemest oli väliskaubanduse defitsiit viiendiku võrra madalam ja eelmise kuuga võrreldes langes kümnendiku ulatuses, teatas majandusministeerium.

Novembris oli ekspordi aastase kasvu üheks suuremaks toetajaks põllumajandussaaduste, toidukaupade ja jookide grupp. Taimsete toodete väljavedu kasvas aastaga üle kahe korra. Tulenevalt heast saagiaastast suurendasid Eesti põllumehed oluliselt teravilja eksporti. Jookide väljavedu oli aastatagusest perioodist 2/3 suurem ja piimatoodete eksport kasvas poole võrra.

Taas oli tugeva kasvuga (30%) mineraalsete toodete väljavedu, millest suurema osa moodustasid küll naftasaadused, kuid kiiret kasvu toetas rohkem elektri müük Soome ja Lätti. Samal tasemel mineraalsete toodetega kasvas aastaga transpordivahendite eksport, plast- ja kummitooteid eksporditi viiendiku võrra rohkem kui eelmise aasta novembris. Muude tööstuskaupade grupist vedas ekspordi kiiret kasvu patjade ja tekkide hoogne müük välisturgudele. Endiselt oli langustrendil masinate ja seadmete eksport, mille üheks peamiseks põhjuseks on mobiiltelefonide kokkupanemise lõpetamine Eestis 2007. aastal.

Suurema osatähtsusega kaubagruppidest kahanes novembris aastases võrdluses metallide ja metalltoodete (-16%) ning masinate ja seadmete (-13%) import. Suhteliselt väikese kasvuga oli jätkuvalt transpordivahendite sissevedu, mis tulenes eelkõige nõudluse vähenemisest siseturul. Väiksemas mahus on taastunud mineraalsete kütuste sissevedu töötlemiseks, kiirendades mineraalsete toodete impordi aastakasvu 30%ni.

Detsembris võib oodata kaubavahetuse mahtude kahanemist, kuna jõulupuhkustest tingituna aeglustub aasta lõpus tootmis- ja vahendustegevus. Samas olid aasta lõpus ka ettevõtete hinnangud turuolukorrale tavapärasest veidi pessimistlikumad. Eesti konjunktuuriinstituudi poolt detsembris küsitletud ettevõtetest 2/3 vastasid, et nende eksporttellimused jäävad tavalisele tasemele (sama palju kui novembris). Suurenes nende ettevõtete osatähtsus, kes teatasid tellimuste jäämisest alla tavalise taseme.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077