13. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raivo Vare: vähekvalifitseeritud tööjõudu ei tohi tuua mitte mingil juhul

Septembris Äripäeva majanduskonverentsil Äriplaan 2008 esinev transiidiekspert Raivo Vare leiab, et võõrtööjõudu võib riiki sisse tuua ainul valikuliselt.

"Kõrge kvalifikatsiooniga inimeste jaoks peaks siin kehtivat drakoonilist ja ebaratsionaalset sisselubamise korda lihtsustama. Samas vähekvalifitseeritud tööjõudu ei tohi tuua mitte mingil juhul, sest just selle kontingendiga saavad alguse kõik need negatiivsed ilmingud, millest räägitakse Lääne-Euroopa kogemuse baasil," rääkis Vare.

Transpordisektoris Vare sõnul tööhõive järgmisel aastal ei kasva, pigem langeb. "Tööhõive ei suurene sise- ja importvedudel ja logistikas ning langeb 20% transiidisektoris," täpsustas ta.

Samuti ei näe Vare sektoris enam palgakasvu, öeldes, et palgad võivad 25-30% isegi langeda töödeldavate kaubakoguste kasvu eest ettenähtud boonuste ärajäämise tõttu.

Ka käibe ja kasumi osas transpordisektorilt midagi imelist oodata ei ole. Sise- ja -importvedudes ning logistikas kasvab Vare hinnangul käive 5-7%, kasumlikkus 1-2%. Transiitvedudes ja -logistikas on aga oodata käibe langust 25-30% võrreldes 2007. aastaga. Kasumlikkus langeb 50-60%.

Loe Äriplaan 2008 kohta lisa siit.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077