14. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlasi näriv Tallinki skandaal rootslasi ei loksuta

Kui Tallinki juhtide laaberdamine ristluslaeval püsib Soomes sealse mõjukaima päevalehe Helsingin Sanomat juhtkirja tasemel teemana, siis Rootsis läheb see korda peamiselt kollasele pressile.

Eile jõudis ametiühingute ja Tallinki konflikt nii kaugele, et ametiühing lubas esitada kahjutasunõude töötajate eest, keda juhtkond väidetavalt alandas ja solvas, kirjutas Postimees.

Õhtul teatas Tallink siiski, et Rootsi meremeeste ametiühingu SEKO ja Tallinki läbirääkimistel «nenditi, et Tallink/Silja juhtkond kahetseb toimunut». Tallinki teatel võib kahjutasu vahejuhtumis osalenutele tulla kõne alla vaidlevate poolte järgmisel kohtumisel.

Konflikt Silja laeval on terve nädala olnud meedia tähelepanu all.

Eesti ajutise asjuri Rootsis Siiri Königsbergi kinnitusel ei ole Tallinki juhtide käitumine laeval Rootsi meedias tähtis teema. «Kõmulehtedes ja kommertstelejaamas TV4 on see saanud palju tähelepanu, päevalehtedes on seda vähem käsitletud,» rääkis ta.

Königsberg märkis, et Rootsi päevalehed on kirjeldanud laeval toimunut lühiuudistes – nii palju, kui sellest on teada. Rootsi lehed on kirjutanud Tallinki soomlasest tegevdirektori Keijo Mehtoneni käitumisest, mainitud on Tallinki juhti Enn Panti, aga ka, et laeval pidutses soome, eesti ja briti segaseltskond.

«Soomlasi ja eestlasi käsitletakse üsna võrdsetena selles loos, eriti arvestades Mehtoneni osa,» kommenteeris Königsberg. «Tsiteeritud on Postimeest, kus meremeeste usaldusisik Mati Elmers viitab, et eestlased ja venelased on leplikumad kui soomlased või rootslased.»

Rootsi kollane leht Aftonbladet sai eelmisel nädalal maha fotoga, kus üks juhuslik kokk poseeris heeringa ja röstriga. Ajalehelugu rääkis sellest, et kui leivaröstrisse kala toppida, siis tasub panna n-ö kuivemat kala kui heeringas. Näiteks lõhefilee sobib, soovitas Rootsi kokk üsnagi mõnitaval toonil.

Königsberg märkis, et ei maksa karta, et rootslased peavad nüüd kõiki eestlasi matsideks, kes ei oska korralikult kalagi grillida. «Skandaal ei ole nii tõsine, et saatkond püüaks selle leevendamiseks midagi ette võtta,» lausus ta. «Estoniaga ei anna seda kaugeltki võrrelda.»

Seevastu Eesti Helsingi saatkonna teine sekretär Kairi Leivo kinnitas, et Soome meedias on see viimase nädala jooksul iga päev suur teema. «See on üsna inetu, Helsingin Sanomate juhtkiri teatab, et Tallinki maine on kadunud,» lausus Leivo.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077