1. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aitab äriteenuste sisseostmine

9. oktoobril juba üheksandat korda korraldatava Ostujuhtimise aastakonverentsi teemaks on äriteenuste sisseostmine ehk outsourcing. Läbi aastate on konverents valmistanud osalejaid ette lähituleviku trendimuutusteks.

Äriteenuste sisseostmine on mitte ainult ostujuhtimist, vaid ettevõtlust tervikuna

üha tugevamalt mõjutav nähtus. Seda eelkõige ebakindlatest turutingimustesttulenevalt. Majandus on taas jahtumas ning surve püsikulude alandamisele suur.Samas klientide ootused üha kasvavad ja konkurents teravneb. Kvalifitseeritud tööjõudu napib ning jaht piiratud hulgale talentidele viib tööjõukulud lakke.

Tagajärjena on hakanud lahti rulluma arengustsenaarium, mis vormib suuresti

ka Eesti homset ettevõtlusmudelit.

Kulud allaPüsikulude alandamise surve ajendab üha enam otsima äriteenuste sisseostmise võimalusi isetegemise asemel. Lisaks harjumuspäraste tugiteenuste sisseostmisele kasvab strateegiliste protsesside outsourcing’u

soov. Seal muutuvad aga paraku reeglid. Kui näiteks kontori puhastusteenuse pakkuja valikuga on seni hakkama saanud sekretär, siis IKT hanke läbiviimine ei pruugi enam vastata tema kvalifikatsioonile. Logistika-, tootmis või ostujuhtimise protsesside sisseostmisest rääkimata.

Rõõmustav on juhtide jõudmine äratundmisele, et äriteenuste sisseostmisel on

rohkem ühist kaupade ja materjalide ostujuhtimise kui poodlemisega. See tähendab, et ostujuhtide mänguväljak avardub ning muutub mitmekihilisemaks.

Kui näiteks osteti varem vaid toorainet ja toodeti ise, siis uues situatsioonis hakatakse sisse ostma tooraine sisseostmise pluss tootmise pluss tarnimise teenust. Sellise sammu astumine ilma komistamata eeldab väga kompetentset

ja tarneahelate juhtimises kindlalt kodus olevat ostujuhti. Paraku on selliseidostujuhte turul limiteeritud hulk ning jaht nende peadele on juba käimas.

Uued teenused turul

Samas otsustab turu kogumahu mõistes arvestatav osa ettevõtteist kulude alandamise eesmärgil loobuda nendest keskastme juhtidest, kelle juhitavadprotsessid on kas automatiseeritud või sisse ostetud. Niisugused otsused langetakse kahjuks sageli sellise surve all ja enne lõikamist pole üheksa korda mõõtmiseks lihtsalt aega.

Tulemusena satub väljavisatava pesuvee ämbrisse paratamatult ka nii mõnigi väga tugev ostujuht. Seega on ühelt poolt kasvav ostujuhtide defitsiit ning teisalt väikese hulga kompetentsete ning samas ettevõtlike ostujuhtide ajutine vakantsus loonud soodsa pinnase täiesti uue teenustemajanduse valdkonna tekkeks. Eestis on aeg küps professionaalsete ostujuhtimise agentuuride turuletulekuks.

9. ostujuhtimise aastakonverents 2013, Äriteenuste sisseostmine Hotell Euroopa, Tallinn Registreerumine ja hommikukohv Outsourcing: tugiteenustest ostujuhtimiseni – Heiki Rits, Outsourcing Partner juhatuse liige Sisseostetavate teenuste soorituse mõõtmine: teenindustasemed, hinnamonitooring, boonussüsteem – Tarmo Künnapuu, DHL Global Forarding Kohvipaus Tarnijariskide realiseerumise kompenseerimine riskijuhtimise võimekusega – Kristo Timberg, KPMG ärinõustaja Varude juhtimise outsourcing – Katrin Riisalu, Statoil Eesti hankejuhtimise Lõuna Tootmise sisseostmine – Jakob Saks, Rabaconda juhatuse liige Tootmise sisseostmise töötuba: Rabaconda kaasus Kohvipaus Logistika sisseostmine – Uku Peerna, vabakutseline logistikajuht Diskussioonipaneel: Kui koostöökokkulepped ei pea ja suhe ei toimi. Raskete tarnijasuhete diagnostika ja tegutsemisviisid Päeva kokkuvõte – moderaator Illimar Paul, Sensei juhataja Konverentsi lõpp

09.10.2013

08.30

09.00

09.45

müügijuht10.30

11:00

11.45

valdkonna juht12.30

13.30

14.00

15.00

15.20

16.05

16.50

17.00

Detailne programmi kirjeldus SIIN.

Registreeruda saab SIIN.

Registreerimise tähtaeg 2. oktoober.

OSAVÕTUTASUD

Ühe osaleja tasu, kui ühest firmast osaleb vähemalt neli inimest – 250 eurotÜhe osaleja tasu, kui ühest firmast osaleb vähemalt kaks inimest – 300 eurotÜhe osaleja tasu – 350 eurot.Kõigile hindadele lisandub käibemaks 20%.Osavõtutasu sisaldab: osalemist konverentsil, konverentsi e-materjale, lõunasööki ja kohvipause, võimalust jagada oma turundusmaterjale.

Autor: Illimar Paul

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077